maanantai 22. heinäkuuta 2019

Jäätelösittis - retroherkku kesään vailla vertaa

Vielä on kesää ja lomaa jäljellä. Ensin loppuu loma, jota on jäljellä enää yksi viikko - ja siksi en malta viivähtää koneella kovinkaan kauaa. Tässäpä teille nopeat hellepäivän terveiset kotiterassilta. Muistattekin varmaan jäätelösoodan, jäätelösittiksen, tai miten sen nyt kukakin on aikoinaan nimennyt. Yksinkertaisimmillaan tähän herkkuun tarvitaan vain vanilijajäätelöä ja sitruunalimpparia - kaikki muu on ekstraa. Hauskaa on, että jäätelösittis on retroherkku, joka maistuu vielä 2000-luvun lapsillekin.



jaatelosooda_jaatelosittis


*

Jäätelösittis


1 pallo vaniljajäätelöä
sitruunalimonadia

koristeeksi vaikkapa mansikoita, sitruunamelissaa ja minttua

Tee jäätelökauhalla vanilijajäätelöstä pallo ja laita se korkeaan juomalasiin. Kaada päälle sitruunalimonadia ja koristele mieleiseksi. 

*


Kun lapset ovat tietyn ikäisiä, tärkeämpää tuntuu olevan se mistä juodaan kuin mitä juodaan. Omat lapset ovat jo sen verran isoja, että tämä vaihe on ohitettu. Poikalapsista en osaa sanoa, mutta ainakin tyttölapsille tärkeitä ovat myös erilaiset varjot ja muut härpäkkeet juomissa. Ne tekevät arjesta juhlan. Ja must juttu ovat myös pillit. Meillä on tultu siihen vaiheeseen, että sain (muovi)pillistä pyyhkeitä. Meret tuhoutuvat ja niin edelleen.

Tänään oli sen verran viileä päivä, että jäätelösittiksen nauttimiseen ei tarvittu lusikkaa. Jäätelöpallo suli juomaan alta aika yksikön. Juomaan voi varata myös pitkävartisen lusikan, mikäli päivä on viileämpi tai jäätelöpallo niin iso, ettei se ehdi sulamaan. Aurinkoisia heinäkuun päiviä lukijoille! 


jaatelosooda_jaatelosittis



torstai 18. heinäkuuta 2019

Mansikka-valkosipulisalaatti lisukkeeksi grilliruualle

En ole nopea käänteissäni. Jo monta vuotta sitten serkkuni mies suositteli mansikka-valkosipulisalaattia. Yhdistelmä kuulosti niin eksoottiselta ja kiehtovalta, että ajattelin testata. Meinaamiseksi jäi siltä kesältä. Totta puhuakseni ennätti tässä muutama mansikkakesä vierähtää ennen kuin kaivelin reseptin esiin. Nyt se on testattu: mansikka-valkosipulisalaatti. Ja kuulkaas, oli aivan hirveän hyvä salaatti!


mansikkavalkosipulisalaatti


*

Mansikka-valkosipulisalaatti


400 g mansikoita
3 valkosipulin kynttä

0,5 dl hyvälaatuista öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa

Pilko mansikat ja valkosipulit pieniksi. Sekoita kastikeen aineet keskenään ja kaada mansikoiden päälle. Anna makuuntua jääkaapissa viitisentoista minuuttia.

*


mansikkavalkosipulisalaatti


Mansikka-valkosipulisalaatti on todella hyvä lisäke grilliruualle. Me olemme testanneet sekä grillatun possun, että naudan kanssa. Molempiin sopii. Mansikkaa voisi kyllä rohkeammin käyttää suolaisissa ruuissa tai ainakin suolaisten ruokien lisukkeena. Itse pidän kovasti suolaisen ja makean yhdistelmästä ja juurikin mansikka on sopiva makea pari monille juustoille kuten sinihomejuustolle tai halloumille. Juurikin söimme mökkivieraina kanamansikka salaattia ja todella hyvää oli sekin.

Salaattikastikkeessa on tärkeää käyttää hyvälaatuista öljyä. Usein suositellaan ja käytetäänkin oliiviöljyä. Minä käytin tässä salaatissa kotimaista kylmäpuristettua luomurypsiöljyä, jonka sain tuotenäytteenä vähän aikaa sitten Myssyfarmilta. Myssyfarmi on varsinaissuomalainen yritys, jonka ruokatuotteita ovat luomurypsi ja luomuherne.


mansikkavalkosipulisalaatti


Kylmäpuristettu luomurypsiöljy on valmistettu Largo-lajikkeesta, joka on hyvin luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuva syysrypsilajike. Rypsiöljy kestää hyvin kuumennusta, mutta pidän sen miedosta mausta myös salaattikastikkeessa.

Luomurypsiöljy saatu tuotenäytteenä Myssyfarmi Oy:ltä

sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Mansikka-mozzarellatikkuja ja malja kesälle

Terveisiä kesälomalta! Lomaa on takana puolet ja edessä toiset kaksi viikkoa. Tähän astikin on ehditty puuhata jo vaikka mitä. Lomakuulumisia olenkin jakanut enimmäkseen instagramissa ja facebookissa. Se on helppoa, nopeaa ja reaaliaikaista. Nyt minulla on pari niin hyvää mansikkajuttua testattuna, että ne oli aivan pakko tulla naputtelemaan tänne blogiin. Saattapi nimittäin olla, että esimerkiksi näistä mansikka-mozzarellacocktailtikuista on monelle muullekin lomalaiselle iloa. Valitettavasti en milläään muista, mistä kuva herkullisista cocktailtikuista jäi kummittelemaan mieleeni. Loistava idea kuitenkin!


mansikkamozzarella


*

Mansikka-mozzarellatikut


minimozzarellapalloja
pieniä mansikoita 
basilikanlehtiä

cocktailtikkuja

Perkaa mansikat ja valuta mozzarellapalloja talouspaperin päällä. Paina cocktailtikkuihin mansikka, mozzarella ja basilikanlehti. 

Järjestyksen voi valita vapaasti. Kun mansikka on alla, tikut pysyvät paremmin pystyssä. Kun mozzarella on alimmaisena, tarjoilualusta pysyy siistimpänä, kun mansikasta ei jää punaisia jälkiä. Muuten sillä ei kai niin ole merkitystä, mutta puinen alusta saattaa imaista mansikan punaisen jäljen melko tiukkaan.

Tarjoile cocktailtikut aperitiivina kesäisen kuohuvan kanssa.

*

Meillä on tehty mansikkatikkuja nyt jo useampaan otteeseen. Olen tarjonnut niitä juurikin aperitiivina ja viimeksi ihan vain kuohujuoman kyljessä, kun kutsuimme vieraita lyhyellä varoitusajalla pari iltaa sitten. Tällaisia matalankynnyksen illanviettoja pitäisi järjestää useammin! Ei pitäisi jäädä miettimään onko koti siinä kunnossa, että voi kutsua kavereita käymään. Useimmiten se kuitenkin on. Ei pitäisi ottaa stressiä siitä, mitä vieraille tarjotaan. Torstai-illalle asettelin näiden mansikkatikkujen lisäksi tarjottimelle hieman pähkinöitä, oliiveja ja salamimakkaraa. Palan painikkeeksi avattiin skumppa. Malja kesälle!



mansikkamozzarella



mansikkamozzarella