keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Sunnuntainen päivällinen

Ei onnistunut ulkona syöminen tänäänkään. Vettä tuli taivaan täydeltä. Ruoka sen sijaan oli mitä parhain. Kyllä risotto, ihan oikeasta risottoriisistä tehtynä, vain on hyvää. Käytössä on ollut Divella Arborio. Mielestäni risotto sopii mitä parhaiten pääruualle lisukkeeksi.

Sitruunainen risotto kera lohiperhosten ja grillattujen jättikatkaravunpyrstöjen

1 salottisipuli
1/2 keltasipulia
25 g voita
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä
1/2 luomusitruuna
1 dl kermaa
50 g parmesanjuustoa
1 rkl voita
basilikaa



Kuullota hienonnetut sipulit ja riisi voissa. Lisää viini ja hyvin pesty ja pieneksi palasteltu sitruuna. Lisää kasvislientä vähitellen. Kun riisi alkaa olla sopivan kypsyistä pyöristä makua kermalla, lisää kiiltoa voilla ja täyteläisyyttä juustolla. Koristele basilikalla.





Koska risotto vaatii jatkuvaa hämmentämistä, lohiperhosten ja katkisten grillaus oli ulkoistettu perheen toiselle sopankeittäjälle, joka käytti maustamiseen kuulemma ainoastaan suolaa ja sitruunaa. 




maanantai 18. kesäkuuta 2012

Ihana, ihana perjantai


Kesäisistä perjantai-iltaa on mukava viettää hyvän ruuan ja viinilasillisen parissa. Lapset aikaisin nukkumaan, rauhallinen sauna ja silleen - or not.

Kun perijättäret saatiin lopulta unten maille, tehtiin aikuisille iltapalaa. Lähtökohtana oli pakastimeen joululta jääneet voitaikinalevyt. Seurasin Rakkaudella Sikke sarjaa koko menneen talven ja muistinkin Siken laittaneen vuohenjuustopiiraita. Hyvä sauma kokeilulle. Vuohenjuustona käytin Sainte Maure vuohenjuustoa.


Vuohenjuustopiiraat
Valmista voitaikinalevyä
6 kirsikkatomaattia halkaistuina
4 kpl sentin siivua kuivaa kuorellista vuohenjuustoa
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
Oreganoa tai meiramia
Olivado oliiviöljyä
1. Leikkaa voitikanalevyistä 4 ympyrää ja pane vuohenjuusto sekä tomaatit voitaikina ympyröiden keskelle. Voitele taikinan reunat kananmunalla.
2. Pidä vartti jääkaapissa.
3. Paista piiraita 190°C asteessa 15-20 minuuttia, kunnes taikina on kauniin kullanruskea ja juusto sulanut.
4. Mausta oreganolla ja lorauksella oliiviöljyä
Sen verran oikaisin, että ympyröitä en jaksanut alkaa väkertämään. Voitaikinalevyt on leikattu tylsästi puoliksi. Vuohenjuustopiiraan kaveriksi tein ihan yksinkertaisen vihreän salaatin, jossa oli reilusti rucolaa. Hyvältä maistui! Harmi, että nyt on voitaikinalevyt loppu.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Terassin avajaiset

Mainiot pippalot! Tämä Suomen kesä nyt vain on mitä on, mutta villasukat jalassa tarkeni ulkona, kunnes alkoi satamaan. Viikonloppukokki oli niin juhlatuulella, että keskittyi täysillä kokkaamaan ja kuvaaminen unohtui. Ehkä yritän kuvailla ensi kerralla, sillä kuka tahtoo lukea blogia, jossa ei ole kuvia. En minä ainakaan tahdo! Kirjoitan kuitenkin kokkaukseni ylös, että säilyvät muistissa.

Terassin avajaisissa teemana oli tietysti grilliruoka. Vieraslista oli haastava: neljä aikuista ja neljä lasta (kaksi pikkulikkaa 3 v ja kaksi isoa likkaa 6 v).

Jotta kesäjuhlat saadaan polkaistua käyntiin, täytyy poksauttaa kuoharipullo. Alkukesän suosikiksi on noussut saksalainen rosee Deinhard Rosé de Blanc et Noir. Lauantaina kuohoari tarjottiin kera mansikoiden. Lapsille tarjoiltiin mehua ja mansikoita. Luulen, että tärkeintä tässä oli hienot jalalliset kuohuviinilasit.

Deinhard Rosé de Blanc et Noir

Tarjottavat valikoituivat niin ikään Alkon Etiketti-lehdestä.


Broilerivartaat tonnato-kastikeella
(Julkaistu: Etiketti 2 / 2012) , jotka valmistin Kariniemen marinoimattomista rintafileistä. Valmistaminen alkoi jo aamulla, kun heti muistaessani laitoin puiset varrastikut likoamaan ja leikkasin broilerin marinoitumaan.

Marinadin ohje noin 500 g lihaa
• 1 valkosipulinkynsi
• ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
• 2 rkl sitruunamehua
• 1 rkl punaviinietikkaa
• 2 tl juoksevaa hunajaa
• 1 tl kuivattua oreganoa
• n. ¼ tl vastarouhittua mustapippuria
Ohjeessa ei ole suolaa, mutta minä kyllä rouhaisin myllystä pari kierrosta suolaakin. Broilerit ehtivät maata marinadissa noin 5 h.  Grillaamisesta vastasi se meidän perheen toinen sopankeittäjä. Myös tonnato-kastikkeen valmistin heti aamusta, että ehti makuuntumaan.

Tonnato-kastike:
• 1 prk (n. 185/140 g) tonnikalaa öljyssä
• 2 sardellifileetä (tai 1 anjovisfilee)
• 1 dl täysmajoneesia
• 2 tl sitruunamehua
• mustapippuria myllystä
• (suolaa)
Valuta tonnikalasta neste pois. Laita se sardellien, majoneesin ja sitruunamehun kanssa kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella. Lisää majoneesia, jos seos on liian tanakkaa. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.Ohjeen mukaan tehtynä kastikkeesta tuli aika tämäkkää. Minulla oli majoneesia juuri tuon desin verran, mutta jääkaapissa sattui olemaan kermaviilia, jolla vähän jatkoin kastiketta. Koristelin kastikkeen pikkukapriksilla. Rucolan jätin pois, vaikka Etiketti sitä esittikin, koska mielikuvani mukaan ainakin toinen aikuisista vieraista ei ole rucolan ystävä.

Kanan kaveriksi grillailtiin maissia, tarjoiltiin kaalisalaattia, vihreää salaattia ja parsa-voitaikinakierteitä samaisesta Etiketistä (2/2012). Täytyy myös tunnustaa, että lapsille oli varalta nakkia ja lihapullaa, vaikkakin oma isolikka ja vieras pikkulikka söivät hyvällä ruokahalulla broilerivartaita.

Ylimääräisiksi jääneet kanavartaat napsittiin suoraan jääkaapista myöhemmin illalla ja seuraavana päivänä. Ylijäänyt Tonnato-kastike ei tuntunut kelpaavan kenellekään.

Ensi viikonloppuna yrittää kokki muistaa ja ehtiä myös kuvata ruokansa!