perjantai 27. heinäkuuta 2018

Kaalisalaatti - tämä on testi

Kaalisalaatti ei ole testi, vaan itse postaus. Jos ihan alkuaikojen kuvia ei lasketa, blogin kuvat on pääsääntöisesti otettu kameralla. Aluksi otin kuvia pokkarilla, mutta melko nopeasti siirryin järjestelmäkameran etsimen taakse. Nyt puhelimen kamera alkaa olla sen verran laadukas, että sekin saattaisi riittää - ainakin aina välillä. Tämän postauksen kuvat on otettu puhelimen kameralla. Testaan miltä kuvat näyttävät blogissa. Mutta sitten äkkiä kaalisalaatin pariin. Siitähän te tulitte lukemaan.



kaalisalaatti


*

Kaalisalaatti


noin 500 g varhais- tai kesäkaalia

Tillivinegretti

1/2 dl oliiviöljyä
noin puolen sitruunan mehu
2 tl dijon-sinappia
valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria myllystä

Poista kaalista huonot uloimmat lehdet. Halkaise kaali ja poista kanta. Suikaloi kaali veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet tarjoilukulhoon.

Sekoita tillivinegretin ainekset hyvin sekasin keskenään. Kaada vinegretti kaalisuikaleiden joukkoon ja sekoita hyvin. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.

*

kaalisalaatti


Tämä ihan loistava kaalisalaatti on ollut minun ruokapöydässäni tämän kesän hitti. Sitä on syöty pitkin kautta. Aloitimme jo hyvissä ajoin unkarilaisella varhaiskaalilla ja sittemmin on siirrytty kotimaiseen. Nyt kaali taitaa olla nimeltään jo kesäkaalia. Edelleen tillivinegretti toimii, vaikka nyt kaalin lehti on jo vähän paksumpaa.


kaalisalaatti

Kaalisalaatti toimii lisäkkeenä niin kalalle kuin lihallekin, eikä salaatti ole - etenkään nyt, kun se lehti on paksumpi - moksiskaan, vaikka se olisi vinegretissä yön yli. Näissä postauksen kuvissa kesäinen kaalisalaatti ja Pimientos de Padrón -paprikat sointuvat mukavasti Viikonloppukokin mekon väreihin. Mekko tai oikeastaan iso huivi, on paras matkamuisto ikinä. Se on tuotu joitakin vuosia sitten Kap Verdeltä. Pehmeä puuvillakangas tuntuu hyvälle ihoa vasten. Mutta mitä mieltä olette kuvista? Kelpaavatko puhelimella otetut kuvat?


kaalisalaatti

keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Mango-currykastike grillatulle broilerille

Olen hehkuttanut jo useaan otteeseen mango-currykastiketta ja nyt siihen on tulossa myös resepti. Kaikki lähti alkujaan liikkeelle kauhistelusta, jonka aiheutti valmis mango-currykastike. Ainesosaluettelossa enin osa raaka-aineista on erilaisia lisä-, väri- ja säilöntäaineita. Onneksi valmiille on olemassa vaihtoehto: itse tehty. Resepti vaati hieman tuotekehittelyä, mutta onnistunut yhdistelmä on löytynyt. Mikään kokeiluista ei ole ollut huono, mutta parhaimpaan lopputulokseen pääsee keventämälä majoneesia turkkilaisella jogurtilla.



mangocurrykastike


*

Mango-currykastike ja grillatut  broilerin ohuet fileeleikkeet


500 g broilerin ohuita fileeleikkeitä
suolaa
mustapippuria
grillauskastiketta

Ota leikkeet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Valmista ensin kastike ja ryhdy grillauspuuhiin vasta sitten, kun kastike on jääkaapissa vetäytymässä.

Mausta leikkeet suolalla ja pippurilla. Ota leikkeiden pintaan väriä grillissä suoralla lämmöllä ja siirrä epäsuoraan lämpöön kypsymään. Sivele kypsymisen aikana mieleiselläsi grillauskastikkeella.

Mango-currykastike


mango
1 dl majoneesia
0,5 dl turkkilaista jogurttia
limen mehu
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl currya
suolaa myllystä
(1 tl ruokosokeria)


Leikkaa mangon hedelmäliha tehosekoittimeen tai vastaavaan. Lisää sekaan muut ainekset ja soseuta tasaiseksi.

Maistele, että maut ovat kohdillaan. Toisinaan kastike saattaa tarvita hieman makeutusta riippuen ilmeisesti limen mehun määrästä ja mangon makeudesta. Laita kastike jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Tarkista maku vielä vetäytymisen jälkeen. Saattaa olla, että joudut säätämään suolan tai sokerin kanssa. Tulisuutta kaipaavien kannattaa lisätä savupaprikaa rennommalla kädellä. Tämä resepti on tuunattu sellaiseksi, että maistuu myös lapsille, jotka eivät yleensä pidä tulisesta.

*

Mango-currykastiketta on meillä testattu myös grillatun possun sisäfileen kanssa ja broilerihampurilaisen kastikkeena. Viimeiset tipat valutettiin kastikkeeksi salaatille. Varsin monikäyttöistä kastiketta siis. Valmis soossi säilyy ainakin muutamia päiviä jääkaapissa, ellei se kulu yhdeltä istumalta loppuun.


mangocurrykastike


Blogissa on ollut hiljaiseloa kuluneen heinäkuun ajan monestakin syystä. Ensinnäkin varmasti siksi, että olemme lomailleet ja reissanneet Lapissa ja Montenegrossa. Molemmista on tulossa blogiin matkakertomusta, kun vain maltan istahtaa koneelle ja käydä läpi valokuvat. Toinen syy onkin säät: on niin kaunista ja lämmintä, ettei malta istua sisällä ja kirjoittaa blogia. Ja melkein siinä ruuanlaitossakin mennään sieltä mistä aita on matalin.

Olen minä sentään kokannut, ja matkakertomusten lisäksi olen aikeissa kirjoittaa ainakin ajvarista, joka on tuliainen Montenegrosta sekä kaalisalaatista, joka sopii lisukkeeksi ihan kaikille kesäisillä sapuskoille. Ja vielä on kesää jäljellä, vaikka loma vetelee viimeisiään. Seuraava kesä-kiva on tiedossa jo loppuviikosta, kun kotikaupungissa on festarihumua koko viikonlopun. Nähdäänkö Musareilla?

lauantai 14. heinäkuuta 2018

Salaattia mansikasta, tomaatista ja vesimelonista uniikilta lautaselta

Mansikkaa on näihin aikoihin päivän jokaisella aterialla. Aamiaisella jogurtin kanssa, päiväkahvilla kakussa, jälkiruokana jäätelön kyljessä ja teinpä mansikasta drinkinkin. Daiquirin ohje kaipaa vielä vähän viilaamista. Ja onhan mansikkaa ihan ruuallakin. Mansikka sopii loistavasti salaattiin esimerkiksi burratan tai sinihomejuuston kanssa. Viimeisimmässä versiossa yhdistin mansikan tomaatin, vesimelonin ja mozzarellan kanssa. Lisää makua ja väriä hain yrttitarhasta. 


Salaattia mansikoista, tomaatista ja vesimelonista




*

Salaatti mansikoista, tomaatista ja vesimelonista


250 g mansikoita
250 g vesimelonia
250 g tomaatteja
250 g mini mozzarellaa

tuoreita yrttejä esimerkiksi oreganoa ja minttua

2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
ripaus sokeria
hieman suolaa
mustapippuria myllystä

Pilko tomaatteja, mansikoita ja vesimeloneja mieleisesi kokoisiksi palasiksi. Lisää salaatin joukkoon mozzarella-pallot ja tuoreet yrtit. Sekoita.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada salaatin päälle.

Tarjoile lisukkeena kesäisellä grilliaterialla. Sopii kanan, kalan ja lihan kanssa.

*


Salaattia mansikoista, tomaatista ja vesimelonista

Salaattia tuli hieman neljälle, kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, aika reilu annos. Meillä oli pöydässä paljon muutakin. Salaattia syötiin myös seuraavana päivänä, mutta se ei ollut enää yhtä hyvää kuin tuoreeltaan. Nestettä oli kertynyt runsaasti ja mozzarella oli ottanut itseensä väriä. Maku oli edelleen kohdillaan.

Salaatti on muuten aseteltu kauniille lasilautaselle, johon liittyy vähän tarinaa ja mukavia muistoja. Olimme aiemmin keväällä työporukalla Riihimäellä Lasistudio Mafka & Alakosken elämysillassa. Lasitaiteilijoiden asiantuntevassa opissa pääsimme kokeilemaan lasinpuhallusta. Lautaseni on itse suunniteltu ja puhallettu! Mitä nyt lasitaiteilija Marja Hepo-Aho vähän auttoi. Suosittelen lämpimästi tutustumista lasinpuhallukseen ja tämän hetken suomalaiseen lasidesigniin. Suupuhallettu lasi on kaunista ja uniikkia.



Salaattia mansikoista, tomaatista ja vesimelonista


maanantai 9. heinäkuuta 2018

Vesimelonijää - Niksi-Pirkka -tasoinen vinkki viikon alkuun

Kirjoittelen ihan nopeasti hauskan kesäisen vinkin, jota voi hyödyntää juhlissa tai ihan muuten vaan. Vesimelonijää ei ole edes resepti, se on melkein kuin Niksi-Pirkan niksi, hauska ja yksinkertainen. 


vesimelonijaa



*

Vesimelonijää


vesimelonia
coctail-tikkuja

Leikkaa vesimelonista ohuita siivuja ja ota piparkakkumuotilla mieleisesi muotoisia paloja  vesimelonista Halutessasi voit lävistää palan coctail-tikulla. Pakasta vesimelonijäät ja tarjoile sellaisenaan kylminä tikkareina tai jääpaloina juomassa.

*

Tein vesimelonijäitä jo joitakin viikkoja sitten, kun ystävät olivat tulossa kylään. Tarkoitus oli tarjota jäät lasten alkujuomissa. Siinä tohinassa unohdin jäät pakastimeen, mutta ovat ne tulleet käytetyiksi muutenkin. 


vesimelonijaa


Kuvan lasissa on melonijäiden lisäksi vettä (suomalaista kraanavettä), sitruunanviipale, mansikkaa, minttua ja sitruunamelissaa. Ihan raikas kesäjuoma. Meidän koululaiset ovat kasvaneet jo sen vaiheen yli, kun juomaa tärkeämpi oli hieno lasi. Nykyään silläkin on merkitystä, mitä lasissa on. Pelkkä vesi alkujuomissa tuskin olisi illanistujaisissa riittänyt, mutta lomamatkalta palanneena ja pullovettä reilun viikon juoneena kraanavesikin on arvossaan.


vesimelonijaa

Tässäpä pikainen kesätervehdys lomalaiselta! Päivä on kulunut matkasta palautuen ja pyykkiä pesten - kuinkas muutenkaan. Montenegro oli hieno kohde ja siitä lisää myöhemmin. Vaikka matka on ohi, onneksi loma jatkuu.