keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kerran kesässä - Mansikkacharlotta

Kesään kuuluu paljon ruokia ja leivonnaisia, joita täytyy kokeilla ainakin kerran kesässä. Aika moneen kesäleivonnaiseen ja ruokaankin kuuluu mansikka. 

Mansikkacharlotta on yksi lempileivonnaisistani. Kerran kesässä se valmistuu meillä siksi, että viikonloppukokki ei ole mikään leipuri Hiiva, ja mielestäni tässä on aika paljon tekemistä, vaikkakin oikoakin tietysti voisi. 

Mansikka Charlotan ohje on Glorian Ruoka ja viini -lehdestä, jota olen hieman muokannut omaan suuhun sopivammaksi. Kaikki alkaa kääretortusta. Ensin tarvikkeet etsitään valmiiksi. Uunipellin leivinpaperi voidellaan voilla ja nappastaan uuni lämpenemään 200 asteeseen


4 munaa
1 dl sokeria
vaahdotetaan

1,5 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
lisätään varovasti nostelleen vaahtoon

Kääretorttua paistetaan sopiva aika sopivassa lämmössä eli tässä tapauksessa noin 6 minuuttia. Kypsä, kauniin väriseksi paistunut pohja kumotaan jäähtymään leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Jäähtyneen pohjan päälle levitetään mansikkahilloa ja torttu kääritään tiukalle rullalle.

Tämän kohdanhan voi tietysti myös oikaista ja charlottaan voi käyttää valmiskääretorttua. Minä en halua käyttää valmista, koska en halua esanssista makua valmiiseen leivonnaiseen, jossa muuten on niin hienoja ja herkkiä kesänmakuja. Sen verran kuitenkin tässä kohdin oikaisin, että käytin mansikkahillona oli Saarioisten äitien hilloa, koska itsetehtyä mansikkahilloa ei enää ollut saatavilla, eikä näin mansikkakauden alussa ollut järkevää sitä ruveta keittämään.

Kokoan charlotan aina Tupperwaren 2,5 l oranssiin Samba-kulhoon. Se on loistava tähän tarkoitukseen.


Kulho vuorataan tuorekelmulla ja siivutettu kääretorttu asetellaan kulhon reunoille. Keskelle kaadetaan täyte. Täytteeseen tulee liivatetta, joten ensimmäisenä liivatteet likoon kylmään veteen. Alkuperäisessä ohjeessa on peräti 10 kpl, mutta tämän version tein viidellä liivatteella ja hyvin toimi. Valmis kakku pysyi kuosissaan. Täyteeseen tulee:

1 l mansikoita kuutioituna tai viipaloituna
(ruukku) basilikaa
½ sitruunan raastettu kuori
1½ dl tomusokeria

sekoitetaan keskenään

2½ dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
250 g maitorahkaa
1-2 dl sokeria

vaahdotettuun vanilijakastikkeeseen lisätään rahka ja sokeria maun mukaan ja lopuksi mansikka-basilikaseos, jossa luonnollisesti sekä basilikan, että sitruunan määrää ja ehkä sokeriakin voi säädellä omia makuhermoja miellyttämään.

Liivatelehdet liuotetaan 1 sitruunan mehuun, joka lisätään massaan. Massa kaadetaan kulhon keskelle. Sitten vain kansi päälle ja jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Alkuperäinen ohje kehottaa kokeilemaan myös pakastamista ja tarjoilemaan charlottaa jäädykkeenä, mutta meillä tämä herkku on syöty aina tuoreeltaan.