Yleensähän red velvet -kakku saa syvän punaisen hehkunsa elintarvikeväristä, mutta näiden red velvet -leivosten väri on peräisin ihan aidosta raaka-aineesta. Punajuuresta tulee leivoksiin aivan upea väri ja sopivasti myös makua. Enpä tiedä miksi punajuurikakku ole tullut mieleeni, olenhan leiponut onnistuneesti kakkua kurpitsasta, kesäkurpitsasta ja porkkanasta.
Red velvet -kakun resepti on syksyn uutuuskirjasta. Punaisen keittiön Peggyn Juhlaruokakirja etenee kivasti vuoden kierron mukaan. Red velvet -leivokset löytyvät tietenkin sadonkorjuujuhlien alta. Loppuvuoden vinkkejä on vielä halloweeniin, itsenäisyyspäivänjuhliin ja jouluun. Juhlaruokien reseptit eivät ole niin juhlavia, etteikö niitä voisi soveltaa tavallisessa arjessakin. Ihan tavallisen arkilauantain iloksi laiton kahvit termariin, ja lähdin ulos syömään red velvet -leivoksia, vaikka lokakuu jo onkin.
*
Red velvet -leivos
32x20 cm uunivuoka
Taikina
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl sokeria
100 g voita
2 kananmunaa
1 dl piimää
2 dl punajuurimehua
1 tl riisietikkaa/viinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
Punajuurimehu
6 punajuurta
5 dl vettä
Kuorrutus
180 g maustamatonta tuorejuustoa
40 g pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria
1 rkl punajuurimehua
Kuori punajuuret ja leikka ne pienemmiksi kuutioiksi. Laita punajuuret tehosekoittimeen ja lisää joukkoon vesi. Aja seos sileäksi mehuksi. Siivilöi mehu kattilaan ja kiehauta mehu. Keitä mehua noin 20 minuuttia keskilämmöllä niin, että seos tiivistyy.
Sekoita keskenään kuivat aineet. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää taikinaan kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää piimä ja kuivat aineet siivilän läpi. Sekoittele kevyesti, mutta siten että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin.
Lisää punajuurimehun sekaan riisietikka ja sitruunamehu. Lisää punajuurimehu taikinaan.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä hyvin.
Valmista kuorrutus sekoittamalla sähkövatkaimella aineet keskenään sileäksi ja tasaiseksi seokseksi. Kuorruta jäähtynyt kakkulevy. Leikkaa kakkulevy annospaloiksi. Jos haluat koristele esimerkiksi marjoilla.
*
Resepti noudattelee melko tarkasti alkuperäistä. Yksi lisäys reseptiin on tehty. Lisäsin kuorrutukseen tomusokeria ja ainakin lapset olivat sitä mieltä, että sokeria olisi voinut olla enemmänkin. Minä en ole niin makeiden ruokien ystävä, joten oikeastaan sokeria oli minulle riittävästi. Kakku oli oikeastaan paremman makuinen leipomista seuraavana päivänä, jolloin maut olivat jääkaapissa ehtineet tasaantua ja syventyä mukavasti. Koska leivokset syötiin retkioloissa en jaksanut nähdä koristelemisen vaivaa, mutta koristeeksi sopisivat monet marjat esimerkiksi viinimarjat tai aroniat, joita näkyy vielä pensaissakin.
Vaikka Juhlakirjan reseptit on jaettu vuoden kierron eri juhlien mukaan kukaan ei kiellä poimimasta hyviä vinkkejä eri teemoista. Reseptien löytymistä helpottaa kirjan lopusta löytyvä aakkosellinen hakemisto. Kirjan ensimmäisiltä sivuilta löytyy juhlan järjestäjän avuksi muistilistaa ja vinkkejä juhlajärjestelyihin. Ja niitä pikku vinkkejä löytyy myös pitkin matkaa. Jättiläismäisen (sivuja on 351) Juhlaruoka kirjan ehdoton valttikortti on se, että pääosa resepteistä on helppo toteuttaa. Juhlajärjestelyissä on otettu huomioon myös lapset. Lastenjuhlille on omistettu oma lukunsa. Ja ettei menisi ihan liian lapselliseksi, osa resepteistä on tarkoitettu selvästi aikuiseen makuun. Erityisesti monet juomavinkit ovat sellaisia, että ne eivät välttämättä ole lasten suun mukaisia, vaikka kaikissa juomaresepteissä ei alkoholia tarvitakaan.
Juhlaruokakirjan monta sivua on taitettu hiiren korvalle. Mielenkiintoisia ja oivaltavia reseptejä riittää testattavaksi moniin juhliin. Juhlaruokakirjan kuvitus on minulle kovasti mieleen. Se on hyvin samaa peggymäistä tyyliä kuten Peggyn aiemmin julkaisemassa Parhaat kalareseptit -kirjassa tai Peggyn pieni punainen keittiö -blogissa.
Yhteistyö: Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti