Juustokakku
on mukava vierastarjottava, sillä sen pystyy tekemään hyvin jo etukäteen.
Itseasiassa maut vain paranevat, jos ne ehtivät tasoittua jääkaapissa yön yli.
Meillä vietettiin tässä taannoin rapujuhlia, joiden jälkiruokapöydän kokoaminen
lähti mulla vähän lapasesta. Innostuin leipomaan useamman kakun.
Juhlajärjestelyissä tuli kuitenkin sen verran kiire, että omenaisen juustokakun
päälle ajatellut omenat jäivät karamellisoimatta ja kakku syötiin ilman
koristeita. Koska mulla oli ollut selvä visio kakusta, päätin toteuttaa kakun
uudelleen ihan vain tavallisen sunnuntain kunniaksi. Juustokakussa on makua
ilman enempiä koristeitakin, mutta täytyy sanoa, että tämän juustokakun
karamellisoidut omenat ja Omar-karkit kruunasivat.
*
Omenajuustokakku karamellisoiduilla omenoilla
pohja
150 g
kaurakeksejä
1 tl kanelia
50 g voita
sulatettuna
1 rkl
omenasosetta
4
liivatelehteä
2 dl
omenasosetta
2 dl kermaa
250 g
kinuskituorejuustoa
2 dl
turkkilaista jogurttia
1 dl sokeria
1/2 dl
omenatuoremehua
karamallisoidut omenat
2 omenaa
50 g voita
2 rkl
kookossokeria
koristeeksi
pieniä
marenkeja
oma karkkeja
kinuskikastiketta
Aloita laittamalla liivatelehdet likoon kylmään veteen. Laita irtopohjavuokan (22 cm) pohjalle leivinpaperi ja reunoille kalvot, jos haluat. Minulla ei yleensä ole reunakalvoja, mutta ehkä niitä kannattaisi käyttää. Kakun saisi nätimmin vuokasta irti ja reuna olisi tasasisempi.
Valmista sitten pohja. Minä teen pohjan aina yleiskoneella. Keksit on helppo pyöräyttää muruksi. Lisää keksimurun joukkoon omenasose, sulatettu voi ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Painele massa vuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin odottamaan muun kakun valmistumista.
Vaahdota kerma. Lisää vaahtoon tuorejuusto, turkkilainen jogurtti, omenasose ja sokeri. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja sulata ne lämpimään omenamehuun. Kaada seos juustomassaan ja sekoita hyvin. Lisää seos kaurakeksipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään.
Valmista kakun koristeeksi karamellisoituja omenakuutioita. Lisää kuutiot voin ja sokerin sekaan paistinpannulle ja anna kiehua, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Asettele kauniisti karamellisoituneet ja jäähtyneet omenat kakun pinnalle.
Lisää koristeeksi vielä pieniä marenkeja, Omar-karkkeja ja kinuskikastiketta.
Juustokakun omenat olin muuten käynyt poimimassa kaupungin toiselta laidalta. Minusta on mukavaa, että ihmiset ilmoittelevat paikallisessa fb-ryhmässä, että saa tulla poimimaan. On kyllä myönnettävä, että olo oli kuin omenavarkaissa, vaikka olin omenapuun alla ihan luvan kanssa. Poimiskeikasta oli kuitenkin sovittu "vain" verkossa enkä ikinä törmännyt sen parempin talon emäntää kuin isäntääkään.
Omenaisen juustokakun lisäksi meillä on ollut aika omenainen viikonloppu. Luonnollisesti omenoita on popsittu sellaisenaan. Suurimman osan keitin lähes sokerittomaksi soseeksi. Sosetta hyödynnetään sitten pitkin talvea puurojen päällä, jogurtin joukossa, pannarin ja lättyjen päällä ja niin edelleen. Koska soseessa on sokeria vain ihan minimaalisesti sitä voi hyödyntää myös suolaisissa esimerkiksi joulukinkulle on perinteisesti keitelty omenainen kastike, joka maustetaan tilkalla calvadosta.
Omenaisen juustokakun lisäksi meillä on ollut aika omenainen viikonloppu. Luonnollisesti omenoita on popsittu sellaisenaan. Suurimman osan keitin lähes sokerittomaksi soseeksi. Sosetta hyödynnetään sitten pitkin talvea puurojen päällä, jogurtin joukossa, pannarin ja lättyjen päällä ja niin edelleen. Koska soseessa on sokeria vain ihan minimaalisesti sitä voi hyödyntää myös suolaisissa esimerkiksi joulukinkulle on perinteisesti keitelty omenainen kastike, joka maustetaan tilkalla calvadosta.
Oijoi! Tätä pitää kokeilla, omenoista en ole koskaan tehnyt juustokakkua. Makuyhdistelmä aineksissa vaikuttaa herkulta.
VastaaPoistaMietin ensin, että laitan karamellisoituja omenoita juustomassaan, mutta sitten aloin epäillä, että suutuntuma voi olla inhottava. Soseesta tuli kuitenkin omenan makua, jota päälle karamellisoidut omenat vielä voimistivat. Mukavaa viikonloppua!
Poista