Nuorempi apukokki joutui odottamaan leivontavuoroaan aika pitkään. Kun vuoro viimein koitti, leivonnainen oli selvänä mielessä. Hän oli ihastunut hiihtolomalla porkkanakakkuun ja sellaista piti nyt saada. Porkkanakakku tehtiin pyöreään kakkuvuokaan yhdistelemällä muutamia eri ohjeita, ja sitä tarjottiin tutuille sunnuntaivieraille jälkiruokana.
*
Porkkanakakku saksanpähkinöillä
3 dl tummaa ruokosokeria
3 kananmunaa
3 dl rypsiöljyä
4,5 dl venhäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
hieman suolaa
400 g porkkanaraastetta
Kuorrute
250 g tuorejuustoa
100 g voita
6 dl tomusokeria
Koristeluun
saksanpähkinöitä
Mittaa sokeri, munat ja öljy kulhoon sekoita kevyesti sekaisin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhot vähitellen puuhaarukalla sekoitellen munaseokseen. Lisää taikinaan lopuksi porkkanaraaste. Kaada taikina voideltuun 24 cm vuokaan.
Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 35 minuuttia. Valmis porkkanakakku on kimmoisa ja väriltään kauniin kullan ruskea.
Anna kakkupohjan jäähtyä vähän aikaa vuuassa ja siirrä sitten ritilään jäähtymään.
Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri monitoimikoneessa, kunnes ne ovat sekoittuneet kunnolla.
Lisää seokseen kylmä tuorejuusto ja sekoita kunnes juusto on sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan. Jatka sekoittamista noin 5 minuuttia, kunnes kuorrute on kuohkeaa ja vaaleaa. Tarkkaile sekottamisen aikana, ettei kuorrute juoksetu.
Leikkaa jäähtynyt porkkanakakku kahtia ja levitä osa kuorrutteesta kerrosten väliin. Levitä loput kuorrutteesta porkkana kakun päälle ja koristele kakku saksanpähkinä rouheella.
Kakku on parhaimmillaan, jos se ehtii makuuntua muutamia tunteja tai jopa yön yli.
*
Blogista löytyy ennestään uunipannulla paistetun porkkanakakun ohje, joka on lähes samanlainen kuin nyt ylös kirjaamani. Suurin ero on tietenkin kakun muoto. Ohjeet ovat hyvin samankaltaiset. Merkittävin ero on kuitekin maussa ja makueron syntyy sokerista. Tumma ruokosokeri tekee kakun maulle ihmeitä! Suosittelen kokeilemaan tavallisen kidesokerin asemasta. Tosin minun makuuni kakku oli vähän liiankin makea. Toisaalta se sopi hyvin kevyehkön aterian jälkiruuaksi. Apukokki oli syystäkin ylpeä lopputuloksesta!
Olethan huomannut, että Viikonloppukokkia voit seurata blogin lisäksi myös facebookissa ja instagramissa.
Pähkinät on kyllä kuin piste i:n päällä porkkanakakussa :)
VastaaPoistaYritin ehdottaa, että oltaisiin laitettu taikinaankin pähkinöitä, mutta apukokki oli ehdottomasti sitä mieltä, että ne kuuluvat ainoastaan kuorrutteen päälle. Mukavaa viikonloppua Sari!
PoistaNo niin, täälläkin porkkanaleivonnaista, nam! Mehevän näköistä herkkua. :) En ole pitkään aikaan tehnyt porkkanakakkua. Hyvä vaihtoehto Pääsiäisen aikaan. :)
VastaaPoistaHuomasin saman: moni on leiponut porkkanakakkua. Taitaa olla sesonkiherkku ;) Ekaa kertaa tein kuorrutteen tuorejuustosta. Mielestäni parempi kuin sulatejuustosta tehty.
Poista