tiistai 27. joulukuuta 2016

Kuka pelkää munakoisoa - hapanimelää munakoisoa paprikan ja pinjansiementen kera

Minä en enää pelkää, mutta ennen pelkäsin. Muutamat vuosien takaiset epäonnistuneet yritykset valmistaa herkullista ruokaa munakoisoista saivat minut välttelemään pitkän aikaa koko kasvista, jonka mausta kyllä pidin, kun sitä muiden valmistamana maistelin. Kuluneen vuoden aikana kuitenkin innostuin munakoisosta enkä vähiten siksi, että välimeren keittiö alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Samalla opin, että munakoison kypsentämiseen tarvitaan paljon aikaa, paljon lämpöä ja paljon oliiviöljyä. 







Tähän aikaan vuodesta munakoisot ovat tuontitavaraa, mutta niitä on kaupoissa kyllä hyvin saatavilla. Hinta on huokeampi keväästä syksyyn kuin juuri tällä hetkellä. Syy miksi nyt julkaisen hapanimelän munakoison ohjeen on uusi vuosi. Hapanimelä munakoiso on vihannespaistos, joka sopii loistavasti vuodenvaihteen illanistujaisiin. 







*

Hapanimelää munakoisoa paprikan ja pinjansiementen kera

4 annosta

250 g munakoisoa
250 g punaisia paprikoita
keltasipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
1 tl kuivattua rosmariinia
2 dl oliiviöljyä
1 dl pinjansiemaniä
2 rkl balsamietikkaa
2 rkl hunajaa
3 rkl riivittyä oreganoa
suolaa

Leikkaa munakoiso ja paprikat 1,5 cm kuutioiksi. Paista niitä yhdessä keltasipulisilpun ja valkosipuliviipaleiden ja rosmariinin kanssa oliiviölyssä paistinpannulla kovalla lämmöllä 5 minuuttia.

Lisää joukkoon kuivalla pannulla paahdetut pinjansiemenet ja paista vielä 2 minuuttia. Kaada joukkoon balsamietikka ja hunaja ja mausta suolalla. Anna hautua keskilämmöllä 10-15 minuuttia kannen alla. Lisää oregano ja tarjoa.

*


Munakoisopaistos sopii lisäkkeeksi broilerille, lampaalle ja possunlihalle. Me söimme munakoisopaistosta karitsanjauhelihasta valmistetun koftan kanssa. Jos ruokailijoiden joukossa on kasvissyöjiä munakoisopaistos sopii kasvisyöjälle nautittavaksi sellaisenaan tai vaikka tuoreen leivän kera. Parasta tässä ruuassa on se, että se maistuu lämpimänä ja kylmänä. Lämmittäminenkään ei tälle ruualle tee ollenkaan huonoa. Kunniaa tästä reseptistä en voi ottaa itselleni. Tämäkin resepti on Tommy Myllymäen kasvikset lisukkeena ja pääruokana kirjasta.








Muun muassa juustokuminaa, valkosipulia, pinjansiemeniä, paprikaa ja säilöttyjä sitruunoita tarvitaan maustamaan koftia



Koftia karitsanjauhelihasta


Jos olet noviisi munakoison valmistamisessa, älä epäile oliiviöljyn suurta määrää reseptissä. Pari desiä uppoaa tähän ruokaan helposti, mutta kuitenkaan ruoka ei tunnu ollenkaan rasvaiselta. Noudatin Myllymäen reseptiä lähes kirjaimellisesti. Ainoan poikkeuksen tein pinjansiementen kohdalla ja alkuperäisestä reseptistä poiketen paahdoin siemeniä kuivalla pannulla ennenkuin lisäsin pinjansiemenet paistokseen. Tuoreen oreganon voi varmasti hyvin korvata kuivatulla, sillä keskellä talvea hyvälaatuisia yrttejä voi olla vaikea löytää kaupasta, ainakaan kohtuullisella hinnalla.

Muita blogin munakoisoreseptejä kuluneelta vuodelta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti