perjantai 12. huhtikuuta 2019

Valkopapuhummus tulevan juhlakauden ruokapöytiin

Siihen, että valkopapuhummusta syntyi keittiössäni, on monta syytä. Ensinnäkin valkopapuhummus liittyy siivoamiseen. Kyllä siivoamiseen! Siivosin kuivakaappia syömällä ja keittokirjahyllyä inspiraatiota hakemalla. Pavut on nyt syöty, mutta yhtäkään keittokirjaa en tässä rytäkässä saanut hyllystä pois. Monta uutta ideaa kylläkin, joista tämä valkopapuhummus on yksi. Valkopapuhummus on hyvä vinkki tähän saumaan, sillä se sopii mainiosti tulevaan juhlakauteen. Valmis tahna solahtaa hyvin osaksi juhlatarjottavia niin pääsiäisenä kuin vappunakin.


valkopapuhummus, tahna, dippi


*

Valkopapuhummus


noin 200g kypsiä valkopapuja

papujen keittämiseen 

vettä
suolaa
mustapippureita 
pari laakerinlehteä

2 rkl tahinia
1-2 tl srirachaa 
0,5 dl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
valkosipulin kynsi
suolaa
(tarvittaessa papujen keitinlientä)

Jos valmistat tahnan kuivatuista pavuista, aloita valmistaminen edellisenä iltana laittamalla huuhdellut pavut likoamaan väljään veteen. Anna papujen liota vähintään 8 tuntia. Huuhtele liotetut pavut ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Voit myös käyttää valmiiksi kypsennettyjä papuja.

Ota kypsien papujen joukosta pois pippurit ja laakerinlehdet. Laita pavut, tahini, valkosipulin kynsi, sitruunamehu, oliiviöljy ja sriracha monitoimikoneeseen tai vastaavaan ja pyöritä tasaiseksi tahnaksi. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä. Lisää suolaa maun mukaan.

*

valkopapuhummus, tahna, dippi

Valkopapuja kannattaa muuten liottaa ja keittää samalla vaivalla iso kattilallinen. Pavut säilyvät nimittäin keitettyinä jääkaapissa useita päiviä ja ne voi myös pakastaa. Pakastimesta olen lisäillyt valmiiksi keitettyjä papuja höystämään jauhelihakastiketta. Papuja keittäessä kannattaa muistaa maltilliset tehot, jos pavut kiehuvat liian kovasti lopputuloksena on kattilallinen papumössöä. Syötäväähän sekin on, muttei läheskään niin kaunista kuin ehjät kokonaiset pavut. Valkoiset pavut ovat kuin helmiä!

Monikäyttöistä valkopapuhummusta syötiin dippinä sipsien kanssa, leivän päällä levitteenä, salaatin kanssa ja höysteenä ruualla. Niille, jotka ovat tulisten makujen ystäviä vinkiksi, että srirachaa kannattaa ehkä lisätä rennommalla kädellä. Näissä kuvissa olevat herkut on muuten koottu joululahjaksi saadulle Tapio Ruis -tarjoilualustalle. Ruisleivän mallinen lautanen on kotimaista designia ja se on kyllä näyttävä tarjoilualusta monille herkuille. 

valkopapuhummus, tahna, dippi

Tuosta jauhelihakastikkeesta päästäänkiin sitten siihen kolmanteen syyhyn miksi meillä syötiin valkopapuhummusta. Olen epätoivoissani jo pidempään yrittänyt lisätä kasvisruokien osuutta perheen ruokaympyrässä. Toisinaan huomaan, että meillä syödään liikaa lihaa. Liha on useinmiten vielä nautaa tai karitsaa. Ilmastoasioiden vuoksi märehtijän liha on huonoimpia vaihtoehtoja. Tosin voin käsisydämmellä todeta, että olemme tehneet ratkaisuja, joilla voi osin ostaa parempaa omatuntoa. Liha, jota meillä syödään on lähes 100 % kotimaista, usein luomua tai joskus myös riistaa. 

Kaipaisin lisää vinkkejä siihen miten saan helposti arkiruokiin vähemmän lihaa. Vinkkaisitko minulle arjen kasvisruokasuosikkisi? Vegaanista ei tarvitse olla, mutta ei sekään pahitteeksi ole.

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka ihana ohje, kiitos!
    Meillä perheelle uppoaa aika huonosti kasvisruuat, otse niistä pidän kyllä kovasti. Täytyy vaan hissukseen lisätä ja totutella.. :)
    Iloista viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Parhaiten meillä uppoavat kasvisruuista erilaiset keitot ja pastat. Ja tietysti Suomen suosituin kasvisruoka pinaattilätyt. Silloin kukaan ei edes ajattele syövänsä kasvisruokaa. Niin kai olisikin hyvä, pois turhasta luokittelusta. Päästäisiin syömään vain hyvää ruokaa :)

      Keväistä viikonloppua!

      Poista