maanantai 1. lokakuuta 2018

Itse tehty viili ja mansikkagranola

Aina kesällä tulee sellainen olo, että pitäisi tehdä itse viiliä. Tämäkin kesä ehti kääntyä syksyksi ennen kuin tartuin toimeen. Itse tehdystä viillistä tulee mummula mieleen. En kyllä muista mummulasta sitä viilin tekemistä, mutta mielessä on savunharmaat lasikulhot, jossa sitä itsetehtyä viiliä oli. En tiedä olisinko ryhtynyt vieläkään viilintekoon ilman pakastekuivattuja mansikoita. Oikein sieluni silmin näin mansikkaisen myslin mansikkatarjottimella viilikuppien kanssa. Jotenkin ne mansikatkin vievät ajatukset sinne mummulaan. Mielikuvaa viilistä ja mansikoista oli lähdettävä toteuttamaan.





*

Itsetehty viili ja mansikkagranola


Itsetehty viili
1 l maitoa 
1 prk viiliä 

Viili onnistuu parhaiten täysrasvaisesta maidosta. Myös siemenviili kannattaa olla mahdollisimman rasvaista. Kuulemma luomutuotteilla onnistuu paremmin, itse käytin ihan tavallista maitoa. 

Jaa viilipurkki 6 annosvuokaan. Tasaa maito annosvuokiin viilinsiemenen päälle ja sekoita hyvin. Jätä viilit huoneenlämpöön tekeytymään. Viilin happaneminen kestää olosuhteista riippuen 12 tunnita vuorokauteen. Mitä pidempään viilit ovat huoneenlämmössä, sen happamampaa on valmis viili.

Kun viilin koostumus on mieleistä, viilit voi nostaa jääkaappiin. Viili säilyy jääkaapissa pari päivää. 


Mansikkagranola
2,5 dl kaurahiutaleita 
0,5 dl vehnäleseitä 
0,5 dl kauraleseitä
0,5 dl pellevansiemeniä
vajaa dl kurpitsansiemeniä
vajaa dl pekaanipähkinöitä
vajaa dl cashewpähkinöitä

1 dl pakastekuivattuja mansikoita 
0,5 dl kuivattuja banaanilastuja

0,5 dl öljyä 
0,25 dl vaahterasiirappia 
0,25 dl juoksevaa hunajaa 

Sekoita öljy, vaahterasiirappi ja hunaja keskenään. Yhdistä kaurahiutaleet, leseet, siemenet ja hieman pienemmiksi paloiksi pilkotut pähkinät, ja lisää öljy-siirappiseokseen. Sekoita hyvin ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. 

Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Sekoittele kerta pari paahtamisen aikana. Kun granola on jäähtynyt, lisää joukkoon pieneksi pilkotut pakastekuivatut mansikat ja banaanilastut.

Säilytä granolaa kannellisessa lasipurkissa. Nautiskele itsetehdyn viilin kanssa aamiaisella, välipalalla tai iltapalalla.

*



Viili onkin kaikille tuttu juttu, mutta pakastekuivatut mansikat ei välttämättä ole. Itse törmäsin niihin ensimmäisen kerran, kun sain Marjexilta tuotekassin testattavaksi. Pakastekuivatut marjat valmistetaan jäädyttämällä kotimaisia mansikoita. Sitten ilmanpainetta vähentämällä marjojen sisältämä vesi haihtuu kiinteästä jäästä suoraan kaasumaiseen muotoon. Mansikat olivat pyöreitä ja kauniita, eikä niitä äkkikatsomalla erottanut muotonsa ja kokonsa puolesta tuoreista. Kuivat ja melko rapeat marjat eivät painaneet juuri mitään. Olin yllättynyt siitä miten paljon niissä oli mansikan makua tallella.






Granolaan sain pilkottua mansikoita kaikkein helpoiten leikkaamalla niitä saksilla pienemmiksi. Meillä muuten syödään nykyisin pääosin itsetehtyä granolaa. Aikaisemmin lisäsin granolaan enemmän makeutusta, mutta mitä useamman granolan olen tehnyt, sen vähämmän makeutta lisään. Itsetehty mysli ei kyllä ole mikään kaikkein taloudellisin vaihtoehto, mutta näin saa mieleistä ja tietää mistä mysli on tehty. 

Yhteistyö: Pakastekuivatut mansikat saatu Marjexilta

4 kommenttia:

  1. Kotitekoinen granola onkin aina parhautta! Oon itse käyttänyt Kaskein pakastekuivattuja mansikkasiivuja, jotka nekin toimi tosi hyvin :) Hauska että nuo Marjexin marjat on kokonaisia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni kommentista! Kun käyttää siivuja, niin saa jättää yhden työvaiheen väliin :) Olin yllättynyt miten paljon makua mansikoissa oli jäljellä. Melkein kuin tuoreita söisi.

      Poista
  2. Viili on ihanaa, ja täällä sitä ei ole. Kerran toin viilipurkin tänne Suomesta, kun oli tarkoitus tehdä sitten itse viiliä täällä.Jonkun aikaa teinkin mutta sitten sille juurelleni kävi jotain eikä enään onnistunutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että juuri lakkasi toimimasta. Muistan lueskelleeni, että viili säilyy vajaan viikon hyvänä. Siinä on kyllä aika puljaaminen, jos meinaa pitää siemenen hengissä. Kiitos kommentista Jael.

      Poista