Olen hurmaantunut uudesta makuparista. Hyvän sienisyksyn jälkeen
varastot pursuavat sieniä, joten sienet olivat päivänselvä raaka-aine
iltapalapiirakalle ja makuparin toinen puoli. Koska päivä oli kulunut pelkän
lounaan varassa, päätin laittaa piirakkaan myös pekonia. Itse asiassa pekoni on
meillä ihan perinteinen sienipiirakan raaka-aine. Eikä se olekaan tässä
piirakassa se juttu.
Se juttu on pähkinät. Iltapalapiirakkaa
miettiessäni syksyiset, metsäiset, tuhdit ja pähkinäiset, maut maistuivat
kielen päällä. Yritin googlailla reseptejä, joissa sienet ja pähkinät olisivat
makuparina. Ei juuri löytynyt, joten rohkeasti kokeilla:
*
Pähkinäinen sienipiirakka
Pohja
125 g voita
1 dl perunahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä
Täyte
1 pkt pekonia
2 pientä punasipulia
valkosipulinkynsi
pari kourallista kuivattuja
suppilovahveroita ja mustatorvisieniä
muutama timjamin oksa
muutama tuore persiljan oksa
2 rkl suolapähkinöitä
2 rkl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl kermaa
2 kananmunaa
150 g gruyérejuustoa
Laita kuivatut sienet veteen likoon
hyvissä ajoin ennen piirakan teon aloittamista
Valmista pohja nyppimällä jauhot pehmeän
voin sekaan. Lisää lopuksi kylmä vesi. Varo vaivaamasta liikaa. Laita taikina
jääkaappiin lepäämään. Valmista sillä aikaa täyte.
Leikkaa pekoni ja pilko sipulit. Ruskista
pekoni pannulla ja kuullota sipuli mukana. Lisää vähän öljyä, jos pekonista ei
irtoa sitä riittävästi. Lisää pannulle myös liotetut sienet ja mausta timjamin
oksilla. Kuullottele seosta tovi pannulla.
Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle.
Lisää päälle pähkinät ja persilja silppu sekä kerma-muna-juustoseos. Paista 200 asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia kunnes.
*
Olen ylpeä rohkeasta kokeillustani!
Pähkinät ja sienet kävivät loistavasti yksiin. Piirakka oli tuhtia ja
ruokaisaa. Suolaa ei kokemukseni mukaan kannata lisätä, koska sitä tulee jo pekonista, juustosta ja pähkinöistä vähintäänkin riittävästi. Metsäisiä makuja täydentämään valitsin
piirakan kanssa tarjottavaksi aivan yksinkertaisen salaatin rucolasta ja
pähkinöistä.
Tuo pohjahan on vanha tuttu ja toimiva onkin. Päällisiä voi varioida mielensä mukaan. Toisen ihan maukkaan sienipiirakkareseptin olen postannut aikaisemmin ja se löytyy täältä.
Tuo pohjahan on vanha tuttu ja toimiva onkin. Päällisiä voi varioida mielensä mukaan. Toisen ihan maukkaan sienipiirakkareseptin olen postannut aikaisemmin ja se löytyy täältä.
Lauantain kunniaksi piirakka nautittiin
hieman viilennetyn Jules Bernolin Beaujolais -viinin kera, eikä viini tehnyt
piirakkaa ainakaan huonommaksi. Nautintoa täydensi vielä täydellinen
vapaapäivä, johon kuului kotitöiden lisäksi ulkoilua ja liikuntaa sekä sauna.
Ihana lauantai!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti