Silloin oli vielä lunta maassa ja täysi talvi, kun olin Peggyn kirjajulkkareissa Helsingissä. Parhaat kalareseptit -kirja on ollut ahkerassa käytössä koko kevään. Olen laittanut muun muassa mantelikalaa ja tehnyt savusiikasalaattia kirjan resepteillä. Kirjassa on kuitenkin paljon muitakin reseptejä kuin kalaruokareseptejä. Tosin niillä muillakin ohjeilla on - ainakin löyhä yhteys - kalaan. Ne ovat nimittäin oivallisia lisukkeita kalaruuille ja miksei tietysti muillekin.
Viimeisimmäksi testasin pikkelöidyn fenkolin, jota syötiin uunikuhan kanssa. Kotijärven kuhan resepti löytyy blogista jo ennestään. Tässä tulee toinen hieman erilainen ohje uunikuhalle. Katiska on taas uinut rantavesissä jäiden lähdöstä melkein tähän päivään, ja sieltä tulleet muutamat kuhat on laitettu ruuaksi. Osa tuoreltaan, osa kuten tämä pakastimen kautta. Kokonainen kuha on helppo laittaa uunissa. Täytteet vaan vatsaan ja koko komeus uuniin.
Fenkoli on ehdottomasti kalalle sopiva kasvis. Se on hyvää niin raakana kuin kypsennettynäkin. Usein kypsennän fenkolin ihan vain pannulla paistamalla, mutta olen myös kokeillut sen confaamista. Fenkolista syntyy myös herkullinen hilloke, jota voi syödä vaikkapa juustojen kanssa. Koska nykyään pikkelöidään kaikki ei fenkolin pikkelöiminen hullummalta vaihtoehdolta. Pidin kovasti lopputuloksesta, mutta olenkin hapanten ja etikkaisten makujen ystävä.
*
Kotijärven kuha ja pikkelöity fenkoli
Pikkelöity fenkoli
fenkoli
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 dl vettä
3 rkl sokeria
1 rkl kokonaisia roseepippureita
Kiehauta vesi ja väkiviinaetikka. Sekoita mausteet ja anna jäähtyä.
Poista sillä aikaa fenkolista kova kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Anna maustua vähintään tunti, mielellään pidempään. Pikkelöity fenkoli säilyy jääkaapissa hyvänä muutamia päiviä.
Uunikuha
kuha
1/2 sitruunan mehua
1/2 sitruuna viipaleina
purjon valkoista osaa renkaina
fenkolia pieneksi pilkottuna
suolaa
Suolaa kala sisältä hyvin. Purista kalan päälle puolikas sitruunaa. Asettele purjon palaset, sitruunan viipaleet ja fenkolin palaset kalan vatsaan. Käytin fenkolista varsia tupsuineen. Ne olivat palasia, joita en kelpuuttanut pikkelöitäväksi. Näin kasviksesta ei tullut yhtään hävikkiä.
Laita täytetty kala 200 asteiseen uuniin paista noin puoli tuntia koosta riippuen.
*
Fenkoli on aromaattinen ja makeahko kasvis. Fenkolia leikatessa voi tuoksutella voimakastakin aniksen tuoksua. Tuoksu on makua voimakkaampi. Olen käyttänyt fenkolia yksinomaan kalaruokien kanssa, mutta se kuulemma sopii hyvin myös porsaan lihalle. Fenkoli on mielestäni melko kallis kasvis ja valitettavan usein myynnissä on tosi huonoja yksilöitä. Siksi olen riemuissani kun vihanneshyllyssä on kauniita fenkoleita. Toivottavasti niitä löytyy, sillä seuraavaksi ajattelin kokeilla fenkolin grillaamista.
Katiska on nyt nostettu kuivalle maalle, mutta mukavasti saimme tänä keväänäkin kalaa. Ihan kaikkein suurin syy katiskan uittamiselle on se, että järven elämää on kiva seurata. Toiseksi suurin on, että tarvitsemme syöttikaloja heinäkuussa alkavaan ravustukseen. Tänäkin keväänä katiska oli oikeassa paikassa särjen kudun aikaan, ja pakastimessa on nyt ämpärillinen pikkusärkiä ravun syötiksi. Muutamat pienet hauet päästettiin takaisin järveen, mutta kuhia otettiin talteen. Tuoreeltaan emme tällä kerralla syöneet yhtäkään vaan tähänkin ruokaan käytetty kuha kulki pakastimen kautta. Kuha on muuten sesonki kala. Jos onnistut saamaan kokonaisen kalan, suosittelen kokeilemaan uunikuhaa. Vaalea lihainen maultaan melko mieto kala maistuu vaihteeksi näin valmistettuna ihan erilaiselta kuin paistettu file.