Sivut

lauantai 18. toukokuuta 2019

Pikkelöity fenkoli ja uunikuha

Silloin oli vielä lunta maassa ja täysi talvi, kun olin Peggyn kirjajulkkareissa Helsingissä. Parhaat kalareseptit -kirja on ollut ahkerassa käytössä koko kevään. Olen laittanut muun muassa mantelikalaa ja tehnyt savusiikasalaattia kirjan resepteillä. Kirjassa on kuitenkin paljon muitakin reseptejä kuin kalaruokareseptejä. Tosin niillä muillakin ohjeilla on - ainakin löyhä yhteys - kalaan. Ne ovat nimittäin oivallisia lisukkeita kalaruuille ja miksei tietysti muillekin.


pikkeloityfenkoli_uunikuha

Viimeisimmäksi testasin pikkelöidyn fenkolin, jota syötiin uunikuhan kanssa. Kotijärven kuhan resepti löytyy blogista jo ennestään. Tässä tulee toinen hieman erilainen ohje uunikuhalle. Katiska on taas uinut rantavesissä jäiden lähdöstä melkein tähän päivään, ja sieltä tulleet muutamat kuhat on laitettu ruuaksi. Osa tuoreltaan, osa kuten tämä pakastimen kautta. Kokonainen kuha on helppo laittaa uunissa. Täytteet vaan vatsaan ja koko komeus uuniin.

Fenkoli on ehdottomasti kalalle sopiva kasvis. Se on hyvää niin raakana kuin kypsennettynäkin. Usein kypsennän fenkolin ihan vain pannulla paistamalla, mutta olen myös kokeillut sen confaamista.  Fenkolista syntyy myös herkullinen hilloke, jota voi syödä vaikkapa juustojen kanssa. Koska nykyään pikkelöidään kaikki ei fenkolin pikkelöiminen hullummalta vaihtoehdolta. Pidin kovasti lopputuloksesta, mutta olenkin hapanten ja etikkaisten makujen ystävä.


pikkeloityfenkoli_uunikuha

pikkeloityfenkoli_uunikuha


*

Kotijärven kuha ja pikkelöity fenkoli


Pikkelöity fenkoli


fenkoli
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 dl vettä
3 rkl sokeria
1 rkl kokonaisia roseepippureita

Kiehauta vesi ja väkiviinaetikka. Sekoita mausteet ja anna jäähtyä. 

Poista sillä aikaa fenkolista kova kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Anna maustua vähintään tunti, mielellään pidempään. Pikkelöity fenkoli säilyy jääkaapissa hyvänä muutamia päiviä.

Uunikuha


kuha

1/2 sitruunan mehua
1/2 sitruuna viipaleina
purjon valkoista osaa renkaina
fenkolia pieneksi pilkottuna
suolaa


Suolaa kala sisältä hyvin. Purista kalan päälle puolikas sitruunaa. Asettele purjon palaset, sitruunan viipaleet ja fenkolin palaset kalan vatsaan. Käytin fenkolista varsia tupsuineen. Ne olivat palasia, joita en kelpuuttanut pikkelöitäväksi. Näin kasviksesta ei tullut yhtään hävikkiä.  

Laita täytetty kala 200 asteiseen uuniin paista noin puoli tuntia koosta riippuen.

*

Fenkoli on aromaattinen ja makeahko kasvis. Fenkolia leikatessa voi tuoksutella voimakastakin aniksen tuoksua. Tuoksu on makua voimakkaampi. Olen käyttänyt fenkolia yksinomaan kalaruokien kanssa, mutta se kuulemma sopii hyvin myös porsaan lihalle. Fenkoli on mielestäni melko kallis kasvis ja valitettavan usein myynnissä on tosi huonoja yksilöitä. Siksi olen riemuissani kun vihanneshyllyssä on kauniita fenkoleita. Toivottavasti niitä löytyy, sillä seuraavaksi ajattelin kokeilla fenkolin grillaamista. 


pikkeloityfenkoli_uunikuha

Katiska on nyt nostettu kuivalle maalle, mutta mukavasti saimme tänä keväänäkin kalaa. Ihan kaikkein suurin syy katiskan uittamiselle on se, että järven elämää on kiva seurata. Toiseksi suurin on, että tarvitsemme syöttikaloja heinäkuussa alkavaan ravustukseen. Tänäkin keväänä katiska oli oikeassa paikassa särjen kudun aikaan, ja pakastimessa on nyt ämpärillinen pikkusärkiä ravun syötiksi. Muutamat pienet hauet päästettiin takaisin järveen, mutta kuhia otettiin talteen. Tuoreeltaan emme tällä kerralla syöneet yhtäkään vaan tähänkin ruokaan käytetty kuha kulki pakastimen kautta. Kuha on muuten sesonki kala. Jos onnistut saamaan kokonaisen kalan, suosittelen kokeilemaan uunikuhaa. Vaalea lihainen maultaan melko mieto kala maistuu vaihteeksi näin valmistettuna ihan erilaiselta kuin paistettu file. 

maanantai 13. toukokuuta 2019

Parsapiiloja - parsaa, brietä ja voitaikinaa

Pelastin kaupasta briejuuston, jonka viimeinen myyntipäivä oli lähellä. Ajatuksena kokeilla parsapiiloja. Parsa on yksi sellaisista kasviksista, joita minulla on jääkaapissa aina tähän aikaan vuodessa. Yleensä kypsennän koko puntin kerralla. Harvoin puntillinen tulee syötyä yhdellä kerralla, mutta kypsistä parsoista saa mukavasti täydennystä aterioihin. Kypsät parsat voi esimerkiksi pilkkoa salaattiin, pastaan tai munakkaaseen. Näihin leivonnaisiin parsa laitetaan tokikin raakana ja se kypsyy  sopivasti voitaikinan sisällä.


parsapiilo


Parhaimmillaan parsa on tietenkin vasta kypsennettynä. Useimmiten keitän parsan kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Viitisen minuuttia riittää. Parsa on myös tosi hyvää grillattuna. Kotimaisen parsan sesonki ei ole vielä edes alkanut, ja silti tätä herkkua on ollut tarjolla pitkään. Itse jätän isojen merin takaa tulleet parsat suosiolla kaupan hyllylle, mutta heti kun eurooppalaista on tarjolla, en voi enää vastustaa kiusausta. Parsainto hiipuu vähitellen, kun kesän kuluessa. Eikä parsa enää niin hyvää kesällä olekaan silloin on muut herkut. 


parsapiilo

Parsa on niin miedon makuinen, että on syytä olla tarkkana mitä parsan kanssa valmistaa. Parsapiiloissa yhdistyy kaikki se, mistä parsa pitää. Tai mistä minä pidän parsan kanssa. Parsalle sopii voi ja juusto. Parsapiiloja on maustettu vain hieman hunajalla ja tuoreella timjamilla. Meillä parsapiiloja syötiin iltapalalla vihreän salaatin kanssa, mutta ne kelpaavat yhtä hyvin vaikkapa kahvipöytään tai keväiselle brunssille.

*

Parsapiilot

10 kpl

5 kpl (500 g) pakastevoitaikinalevyjä
10 tankoparsaa
200 g Brie-juustoa
2 rkl juoksevaa hunajaa
tuoretta timjamia

muna voiteluun
10 cocktailtikkua

Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt. Katkaise parsoista pois puumainen kanta pois. Nuoria ja tuoreita parsoja ei välttämättä tarvitse kuoria, mutta jos näet tarpeelliseksi, kuori parsat.

Aseta voitaikinanlevyn päälle siivu brietä ja parsa. Mausta lorauksella hunajaa ja tuoreella timjamilla. Taita kaksi kulmaa keskelle toistensa päälle ristiin. Nipistä ja sulje cocktailtikulla.

Voitele munalla.

Paista uunin keskiosassa 225-asteessa noin 15-20 minuuttia.

*

parsapiilo


Koska parsa on suurta keväistä herkkuani, blogista löytyy muutamia muitakin parsa ohjeita. Lisään tähän alle muutamia, jolloin ne on helppo löytää. Minulla on vielä muutama parsa-ajatus mielessä tälle kaudelle. Katsotaan syntyykö parsasta vielä jotain sellaista, jonka voin kirjoittaa blogiin muistiin itselle ja vinkiksi teille lukijoille. Pidätkö sinä parsasta?