Kuulemma Australian Masterchefissäkin on confattu lohta. Minun lohiconfit ohjeeni on Glorian ruoka ja viini lehdestä (7/2009) vuosien takaa. Linssisalaattia on tuunattu vaihtamalla punaiset linssit belugalinsseihin, mutta lohen valmistin ihan uskollisesti kuten lehdessä kirjoitettiin. Valmistusmenetelmänä confit ei ole vaikea. Aikaa hidas hauduttaminen öljyssä matalilla lämpötiloilla ottaa. Resepti on itseasiassa tosi yksinkertainen, mutta yhden erikoistyövälineen se vaatii, jos paistomittarin sellaiseksi vaatii. Ohje vaatii matalia lämpötiloja, ja näissä on vähän vaikea mennä näppituntumalla. Mittari kannattaa, sillä lohi kypsyy öljyssä samettisen pehmeäksi.
*
Lohiconfit ja belugalinssisalaatti
500 g lohta
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
ripaus valkopippuria myllystä
2 luomusitruunaa
noin 2- 3 dl oliiviöljyä
Linssisalaatti
2 dl belugalinssejä
suolaa
punasipuli
2 porkkanaa
ruukku rucolaa
Salaattikastike
1 limetin mehu ja raastettu kuori
3 rkl kalan kypsennyksessä käytettyä öljyä
hieman suolaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Ripottele lohifileelle suola, sokeri ja valkopippuri. Anna kalan suolaantua jääkaapissa kolme
tuntia.
Pyyhi talouspaperilla suola lohen pinnalta. Pane kala uunivuokaan, joka täyttyy kalasta mahdollisimman tiiviisti. Kun astia on oikean kokoinen suhteessa kalaan, öljyä riittää vähäisempi määrä.
Viipaloi pessyt sitruunat ja levitä ne lohen päälle. Kaada oliiviöljyä uunivuokaan kalan päälle sen verran, että kala juuri ja juuri peittyy.
Aseta paistomittari kalan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä lohta 75 asteisessa uunissa kunnes se on 38 asteista. Kun jääkaappi kylmä kala lisättiin huoneenlämpöiseen öljyyn, kypsyminen otti aikaa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetkinen.
Tee kalan kypsyessä linssisalatti. Huuhtele linssit ja keitä niitä pakkauksen ohjeen mukaan kevyesti suolatussa vedessä. Kuori ja suikaloi sipuli ja porkkana. Revi rucola sopivan kokoiseksi. Yhdistä hieman jäähtyneet linssit ja muut aineet salaatiksi.
Sekoita salaattikastike ja lisää kastike linssien joukkoon.
Lohen ja salaatin voi jäähdyttää ihan jääkaappi kylmäksi ja nauttia leivän kanssa alkupalana, mutta ateria toimii pääruokanakin haalean lämpöisenä.
*
Pelkäsin vähän lopputuloksen olevan rasvainen, mutta sitä se ei ollut lainkaan. Ilmeisesti jo sitruuna taittaa hapokkuutta hyvin. Lisää taittoa saa kun valitsee ruualle kuivan ja hapokkaan viinin. Lehti suosittelee Pinot Grissiä Alsacesta, mutta meillä oli saman alueen Rieslingiä, joka sekin toimi loistavasti. Lohi oli rakenteeltaan aivan täydellinen. Se muistutti rakenteeltaan fenkoliliemessä kypsennettyä lohta. Osaavammat voivat korjata, mutta luulen, että kypsennys miedossa lämpötilassa on valkuaiselle armollinen. Voi niitä liian kuumassa liian kauan kypsennettyjä lohifileitä, joista valkuainen on erottunut. Sellaista ei kyllä tee mieli, ei ainakaan sen jälkeen, kun tätä on maistanut.
Meillä on ollut viime aikoina onnistuneita illallisia. Tämän illallisen alkuun nautittiin ostereita, toisena alkuruokana sienikeittoa suppilovahveroista, postauksen lohi pääruokana ja jälkiruuaksi vielä tiramisu. Ihan tavallisesta lauantaista saa juhlan astetta paremmilla sapuskoilla.
Viikonloppukokille on tullut kovasti uusia seuraajia. Parhaiten tämän huomaan instagramissa, mutta myös täällä blogissa, jonka kävijäennätykset ovat paukkuneet tänä vuonna jo monesti. Kiitos kaikille eri kanavien seuraajille, tykkääjille ja kommentoijille. Viikonloppukokilla on myös facebook-profiili, jossa pyrin jakamaan instagramin tapaan jakamaan laajemminkin sisältöä. Viime aikoina meillä on poroa ja hirveä, joista on tulossa juttua blogiin ja uskoisin tuon tiramisun ohjeenkin kiinnostavan. Tervetuloa mukaan!