Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun meidän perheessä on käynyt niin, että inspiraatio ruokaan on saatu Rick Steinin ruokamatkoilta. Viime viikonloppuna olin viettämässä perjantaita oluen ja hyvän ruuan merkeissä Tampereella muutamien bloggaajakavereiden kanssa. Hotelliaamiaisen jälkeen soittelin kotiin miehelle ja kysäisin toisinko tullessani hallista jotain. Tilaus tuli kuin apteekin hyllyltä: "Tehdään tonnikalaa, kun Rick Steinkin teki Cadizissa." Matkalla Tampereen kauppahallin parhaaseen kalakauppaan Kalaherkut Nygrenille, en malttanut olla poikkeamatta hallin parhaassa juustokaupassa. Juustosopista matkaan tarttui burrata, josta tehtiin tonnikalalle hyvin saman tyylin alkusalaatti kuin aikaisemminkin olen tehnyt. Nyt ei ollut mansikoita, mutta mansikoiden sijaan laitoin burratasalaattiin puolikuivattuja tomaatteja ja hunajamelonia.
Emme juuri syö tuoretta tonnikalaa, vaan lähinnä säilykkeenä. Syitä tähän on monia yksi niistä on saatavuus. Tuoretta tonnikalaa ole tarjolla kotikaupungissa. Toinen syy on tietysti lajin uhanalaisuus. Monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja. Säilyketonnikala on yleensä bonniittia, joka on elinvoimainen laji. Tonnikalan uhanalaisuus johtuu osin liikapyynnistä ja osin pyyntimenetelmistä. Suurin osa tonnikalan kalastuksesta tapahtuu menetelmillä, jossa pyydyksiin jää myös runsas määrä sivutuotteita esimerkiksi keskenkasvuisia uhanalaisia tonnikaloja. Sekä säilykkeitä, että tuoretta tonnikalaa ostaessani pyrin ostamaan MSC-sertifioitua kalaa, jolloin tuntuu, että on tehnyt edes jotain uhanalaisen lajin eteen. Nygreniillä vakuutettiin, että myynnissä oleva kala on sertifioitua.
Tonnikalan valmistus on tarkkaa hommaa. Tärkeintä on, että kalaa ei kypsennä liikaa. Mielestäni parhaaseen lopputulokseen pääsee grillillä. Tonnikala kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin, ainakin puoli tuntia, ennen grillaamista. Kannattaa muuten tuoksutella tuoretta tonnikalaa, se tuoksuu ihanasti mereltä! Myöskin maustamisen ja lisäkkeiden makujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kalan maku ei ole voimakas. Koska tonnikala on vähärasvaista, se kaipaa vähän rasvaa kaverikseen. Kalalle käy joko hyvälaatuista oliiviöljyä tai maustevoita. Ainakin tämän reseptin pistaasipähkinävoi antoi kalalle kivasti aromia.
*
Grillattua tonnikalaa pistaasivoilla ja pinaattihöystöllä
Pistaasivoi
30 g parmesania raastettuna
50 g huoneenlämmintä voita
2 tl oreganoa
limen raastettu kuori
1/2 dl pistaaseja rouhittuna
Sekoita pistaasivoin ainekset tahnaksi. Kauli tahna tasaiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Voit valmistaa maustevoin hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa sen. Pakastimesta voi ottaa pistaasivoita tarpeen mukaan käyttöösi. Pistaasivoi sopii myös esimerkiksi lohen kanssa.
Koska pistaasivoissa on juustoa, sitä voi hyvin myös gratinointiin. Jos käytät pistaasivoin gratinointiin, kannattaa lisätä massaan 1 rkl korppujauhoja.
Koska pistaasivoissa on juustoa, sitä voi hyvin myös gratinointiin. Jos käytät pistaasivoin gratinointiin, kannattaa lisätä massaan 1 rkl korppujauhoja.
Grillattu tonnikala
tonnikala pihvi per syöjä
suolaa
Mausta tonnikala kevyesti suolalla. Grillaa kalaa suoralla lämmöllä noin 2-3 minuuttia puoleltaan. Tonnikala on mielestäni parhaimmillaan, kun se jää keskeltä roseeksi. Ainakin meidän paksuiksi leikatut pihvit jäivät juuri sopivan punertavaksi sisältä.
Pinaattihöystö
oliiviöljyä
valkosipulin kynsi ohueksi viipaloituna
puolikas keltasipuli ohueksi viipaloituna
babypinaattia
puolitettuja kirsikkatomaatteja
paahdettuja pinjansiemeniä
sitruunanmehua
myllystä pari pyöräytystä suolaa ja pippuria
Kuullottele sipuleita ja pinaattia oliiviöljyssä. Lisää lopuksi tomaatit ja pinjansiemenet. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Kokoa annos pinaattihöystöstä ja tonnikalasta, jonka päälle on muutama viipale pistaasivoita. Varaa lautaselle myös sitruunaviipale, jolla voi maustaa ruokaa vielä pöydässä. Nautiskele kylmän valkoviinin kera.
*
Grillattu tonnikala vei meidät heti kesä- ja kesälomafiilikseen. Loman alkuun on aikaa vielä kuukauden verran, mutta täytyy virittäytyä sitä ennen tunnelmaan muistelemalla lomamatkoja ja syömällä kesäruokia. Hauskasti tämä tonnikala yhdistyi mielessä viime kesäiseen Kroatian reissuun.
Saas nähdä mitä ensi viikonloppuna syödään. Rick Stein on illalla Thessalonikissa... Viikonlopun sapuskat päätyvät reaaliajassa aivan varmasti instagramiin ehkä myös facebookiin. Tervetuloa seuraamaan, vaikka kaikilla kanavilla!
Rick Stein on niin minunkin suosikki tv-kokeista. Itse tein hänen inspiroimana toscaraparperipiirasta. Oli ihanaa.
VastaaPoistaUskaltaisinkohan testata ohjeillasi tonnikalaa usean vuoden tauon jälkeen? Eka yritykset kuivuivat korpuksi ja viimeisin jäi liiankin raa'aksi. On sen verran tyyris raaka-aine, että tartteis osata arvioida kypsyys täsmälleen eikä melkein. Kiitos paljon hyvistä vinkeistä ja hienoa viikonloppua sinne! ����
Kiitos kommentista Leena!
PoistaTotta, tonnikala on sen verran arvokas raaka-aine, että sitä ei viitsisi haaskata. Toivottavasti onnistut, jos päätät kokeilla.