Sivut

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Soppalauantain porkkana-fenkolikeitto ja somen voima

Se taisi olla maanantai-ilta, kun huomasin, että blogissa on älyttömästi liikehdintää. Spämmi, haittaliikennettä tai jotain, ajattelin. Sen verran jäi kuitenkin kaivertamaan, että tsekkasin vielä myöhemmin uudelleen, eikä meno ollut tasaantunut, päinvastoin. Pidin kummallisena sitä, että liikenne tuli facebookista ja kävijät näyttivät olevan ympäri Suomea. Kun vielä aamullakin kävijöitä oli hurjasti, pyysin jo apua bloggaajakollegoilta. Ei ollut haittaliikennettä, ei. Kysymys oli ihan oikeista aidoista lukijoista. Satokausikalenteri oli jakanut appelsiiniriisipostaukseni, joka nousikin kertaheitolla blogini suosituimmaksi julkaisuksi. Maanantain jälkeen blogissa on ollut yli kymmenenkertaa enemmän kävijöitä kuin tavallisina hyvinä päivinä. Satokausikalenteri on melkoinen vaikuttaja! Sieltä olen itsekin monesti hakenut ideoita ja tietoa, kun olen koittanut keksiä perheelle syötävää kasviksista. Viime lauantaina testaamani porkkana-fenkolikeiton reseptin tosin löysin Maarit Kytöharjun Vegaanihaaste -kirjasta.







Ennen kuin jaan teille uusimman kasvisruokakokeilun reseptin, haluan alkuviikkoisen suosion innoittamana muistuttaa, että Viikonloppukokilla on face-profiili. Tykkäämällä Viikonloppukokin profiilista saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogipostauksista ja tuleepa faceen välillä julkaistua jotain muutakin. Harrastelijabloggaajana ja -kokkaajana koen suunnatonta riemua, kun huomaan jonkun lukevan postauksia. Arvaatte varmaan, että kun joku tykkää Viikonloppukokin profiilista tai julkaisusta facessa tai blogissa, kommentoi tai laittaa sähköpostia, riemulla ei ole mitään rajaa. Mutta sitten reseptiin, jossa on muutamia pieniä muutoksia alkuperäiseen verrattuna:



*

Porkkana-fenkolikeitto

10 annosta

10-12 porkkanaa
3 fenkolia
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
3 cm pala inkivääriä
öljyä
noin 1 l kasvislientä
1 dl omenatäysmehua
suolaa
mustapippuria
limen mehu
1 tlk kookosmaitoa

Kuori ja pilko kasvikset. Kuullottele kasviksia öljytilkassa kattilassa. 
Lisää päälle kasvisliemi ja omenamehu. Lientä tulisi olla sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. 

Keitä kasvikset kypsäksi ja soseuta keitto. Jos nestettä näyttää olevan runsaasti, ota osa nesteestä talteen ja lisää, jos se on tarpeen, että saat mieleisesi paksuista keittoa. Ota kuitenkin huomioon, että soseutuksen jälkeen keittoon lisätään vielä kookosmaitoa. 

Mausta suolalla, pippurilla ja limen mehulla. Kaada keiton joukkoon kookosmaito ja kiehauta vielä ennen tarjoilua.

Halutessasi koristele keitto tuoreella korianterilla tai porkkanaspagetilla ja chilillä.

*

Alkuperäisen reseptin mukaan keittoon olisi kuulunut tuoretta korianteria ja omenaa. Mitään korianteria korvaavaa en siihen hätään löytänyt, mutta omenan korvasin lisäämällä nesteeseen omenatäysmehua. Tarjosin maistuva ja lämmittävän kevyen keiton lauantain lounaaksi. Ohessa oli tuoreita sämpylöitä, jotka pyöräytyin ohrapuuron lopusta. Olisi pitänyt muistaa, että ohrapuuro ei uppoa apukokkeihin. Sämpylät upposivat ja keitto, vaikka kalakeitosta fenkolit jätetään syömättä. Ei ole sellaista kasvista, joka ei sosekeitossa kelpaisi!









Vegaanihaaste -keittokirja toimii inspiraation lähteenä varmasti toistamiseenkin. Sen verran lupaava alku oli porkkana-fenkolikeiton kanssa. Tarkoitukseni ei ole ryhtyä vegaaniksi tai edes vegetaristiksi. Kaipaan kuitenkin ruokavalioon enemmän kasviksia. Kasvikset ovat tervetulleita paitsi lisäkkeinä ennen kaikkea pääruokana. Repertuaarissani ei ole montaa kasvisruokaa, joka aidosti maistuisi koko perheelle. Erilaiset keitot ovat yleensä sellaisia, ja siksi nytkin aloitin sieltä mistä aita on matalin. Onnekseni kirja on omani, joten voin huoletta testata muitakin reseptejä.




Vegaanihaaste -kirjan kansikuva lainattu Gummerruksen www-sivuilta


Vegaanihaasteen resepteistä on helppo inspiroitua, sillä ruoka on tehty varsin tavallisista raaka-aineista, reseptit ovat selkeästi kirjoitettuja, eivätkä valmistusmenetelmät ole liian vaikeita. Kauniit kuvat suorastaan houkuttelevat kokeilemaan. Mielestäni kirja on onnistunut loistavasti pyrkimyksessään toimia matkaoppaana ja arjen helpottajana. Arjen helpotusta saavat vegaanien ja kasvissyöjien lisäksi kaltaiseni sekasyöjät. Minulla ei ole halua tarttua 31 päivän vegaanihaasteeseen, mutta henkilökohtainen vegaanihaasteeni voisikin olla laittaa ruokaa kirjan ohjeen mukaan esimerkiksi tofusta, joka on minulle hyvin vieras raaka-aine. Ei mitään hullun rohkeaa, mutta pienillä askelilla, pienillä askelilla.


Vegaanihaaste-kirja on saatu Gummerrukselta.

6 kommenttia:

  1. Onnea huippuluvuista : ) Voi kun yritykset muistaisivat jakaa useamminkin bloggaajien tuottamaa sisältöä - hyoty on molemmille osapuolille valtava! Ihana keitto muuten, täynnä omia suosikkiraaka-aineita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli-Hannele! Keitto oli tosi hyvää ja siitä riitti lounasevästä töihin ja yksi annos pakkaseenkin. Toivottavasti kestää pakastuksen.

      Poista
  2. Fenkolia olen käyttänyt aiemmin oikeastaan vain kalan kanssa, kiitos tästä idiksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Elisa, vaikka kunnia reseptistä kuuluu kyllä Vegaanihaaste-kirjan kirjoittajalle. Minäkin olen enimmäkseen käyttänyt fenkolia kalan kanssa, mutta olenpa tehnyt siitä muutakin mm. hilloketta. Ja karitsallekin fenkoli käy loistavasti. Haulla löytyy esimerkiksi: https://viikonloppukokki.blogspot.fi/search?q=fenkoli

      Poista
  3. Isojen vaikuttajien postausjaot on aina kivoja ja lämmittävät mieltä ihanasti :) Hyvää työtä oot siis tehnyt!

    Kiva ohje tämäkin, fenkolia tulee jostain syystä käytettyä todella vähän, kaaliruuissa joskus laittanut mutta sitten muuten ei hirveämmin. Pitäisi kyllä kokeilla, tää ainakin vaikuttaa tosi kätevältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, kaalin kanssakin voisi kokeilla fenkolia. Kiitos vinkistä Jenni!

      Poista