Lampaankäävistä sienikori täyttyy nopeasti, ainakin tänä syksynä. Kuusimetsässä on ollut lampaankääpiä niin, että kaikkea ei ole voinut mukaansa poimia. Lampaankääpä on kahden tähden ruokasieni, joka mietona sienenä maistuu myös lapsille. Tällaiselle aloittavalle sienestäjälle lampaankääpä on hyvä sieni, koska se on helppo tunnistaa. Jos metsässä erehtyykin poimimaan typäskäävän lampaankääpäänä, niin viimeistään pannulla erheen huomaa. Lampaankääpä muuttuu kypsennettäessä vihertävän kellertäväksi, typäskääpä ei. Typäskääpäkään ei kypsennettynä myrkyllinen, pahan makuinen vaan. Lampaankääpä on monikäyttöinen, siitä saa paistettua pihvin ja sitä voi käyttää muhennoksissa yksinään tai muiden sienien kanssa. Lampaankääpää voi kuivata ja pakastaakin, kun sen on kiehauttanut nesteessään kuivalla paistinpannulla. Tässäpä teille lampaankääpämuhennoksen resepti:
*
Lampaankääpämuhennos
lampaankääpiä
voita
sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
2 maitoa
suolaa
persilja
Puhdista ja pilko lampaankäävät pieniksi. Laita lampaankäävät kasariin ja kiehauta sienet omassa liemessään. Lisää pannulle nokare voita ja pieneksi pilkottu sipuli. Kuullotele muutama minuutti sekoitellen.
Lisää pannulle hieman vehnäjauhoja ja sekoita. Lisää kerma ja maito pannulle. Anna kiehahtaa ja sekoittele viitisen minuuttia, jotta jauhot ehtivät kypsyä. Mausta suolalla. Koristele persiljalla ja nauti esimerkiksi perunoiden ja kalan kanssa.
Lampaankääpämuhennokseni oli luksus-versio, sillä viikonlopulta jääkaappiin oli jäänyt hieman kermaa. Arkiruuanlaitossa en useinkaan käytä kermaa, ellei sitten viikonlopulta ole päässyt sitä kaappiin jäämään. Kerman voi hyvin jättää pois, tai lisätä maidon määrää. Jos näin teet, kannattaa tarkkailla riittääkö ruokalusikallinen jauhoja suurustamaan kastikkeen. Ja tattimuhennos, se on oma juttunsa. Tattimuhennos ei kermaa kaipaa, eikä paljon muutakaan.
Ja NAAMM.
VastaaPoistaTälle syksylle en ole vielä löytänyt lampaankääpää. Itse asiassa aika vähänlaisesti mitään sieniä. Meidän nurkilla on metsät aika kuivia. Vettä tarvis kipeästi.
PoistaKuvassa paistetut sienet vaalean keltaisia, meillä muuttuu mustaksi.. Miksi?
VastaaPoistaOlisikohan käynyt niin, että olette poimineet erehdyksessä typäskääpiä. Ne muuttuvat kypsentäessä violeteiksi/tummiksi/mustiksi. Lampaankääpä on kypsänä keltainen. Typäskääpä ei ole myrkyllinen, mutta karvas se on.
PoistaPaistanut liian kovalla lämmöllä, palaneet.
Poista