Sivut

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Terassin avajaiset

Mainiot pippalot! Tämä Suomen kesä nyt vain on mitä on, mutta villasukat jalassa tarkeni ulkona, kunnes alkoi satamaan. Viikonloppukokki oli niin juhlatuulella, että keskittyi täysillä kokkaamaan ja kuvaaminen unohtui. Ehkä yritän kuvailla ensi kerralla, sillä kuka tahtoo lukea blogia, jossa ei ole kuvia. En minä ainakaan tahdo! Kirjoitan kuitenkin kokkaukseni ylös, että säilyvät muistissa.

Terassin avajaisissa teemana oli tietysti grilliruoka. Vieraslista oli haastava: neljä aikuista ja neljä lasta (kaksi pikkulikkaa 3 v ja kaksi isoa likkaa 6 v).

Jotta kesäjuhlat saadaan polkaistua käyntiin, täytyy poksauttaa kuoharipullo. Alkukesän suosikiksi on noussut saksalainen rosee Deinhard Rosé de Blanc et Noir. Lauantaina kuohoari tarjottiin kera mansikoiden. Lapsille tarjoiltiin mehua ja mansikoita. Luulen, että tärkeintä tässä oli hienot jalalliset kuohuviinilasit.

Deinhard Rosé de Blanc et Noir

Tarjottavat valikoituivat niin ikään Alkon Etiketti-lehdestä.


Broilerivartaat tonnato-kastikeella
(Julkaistu: Etiketti 2 / 2012) , jotka valmistin Kariniemen marinoimattomista rintafileistä. Valmistaminen alkoi jo aamulla, kun heti muistaessani laitoin puiset varrastikut likoamaan ja leikkasin broilerin marinoitumaan.

Marinadin ohje noin 500 g lihaa
• 1 valkosipulinkynsi
• ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
• 2 rkl sitruunamehua
• 1 rkl punaviinietikkaa
• 2 tl juoksevaa hunajaa
• 1 tl kuivattua oreganoa
• n. ¼ tl vastarouhittua mustapippuria
Ohjeessa ei ole suolaa, mutta minä kyllä rouhaisin myllystä pari kierrosta suolaakin. Broilerit ehtivät maata marinadissa noin 5 h.  Grillaamisesta vastasi se meidän perheen toinen sopankeittäjä. Myös tonnato-kastikkeen valmistin heti aamusta, että ehti makuuntumaan.

Tonnato-kastike:
• 1 prk (n. 185/140 g) tonnikalaa öljyssä
• 2 sardellifileetä (tai 1 anjovisfilee)
• 1 dl täysmajoneesia
• 2 tl sitruunamehua
• mustapippuria myllystä
• (suolaa)
Valuta tonnikalasta neste pois. Laita se sardellien, majoneesin ja sitruunamehun kanssa kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella. Lisää majoneesia, jos seos on liian tanakkaa. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.Ohjeen mukaan tehtynä kastikkeesta tuli aika tämäkkää. Minulla oli majoneesia juuri tuon desin verran, mutta jääkaapissa sattui olemaan kermaviilia, jolla vähän jatkoin kastiketta. Koristelin kastikkeen pikkukapriksilla. Rucolan jätin pois, vaikka Etiketti sitä esittikin, koska mielikuvani mukaan ainakin toinen aikuisista vieraista ei ole rucolan ystävä.

Kanan kaveriksi grillailtiin maissia, tarjoiltiin kaalisalaattia, vihreää salaattia ja parsa-voitaikinakierteitä samaisesta Etiketistä (2/2012). Täytyy myös tunnustaa, että lapsille oli varalta nakkia ja lihapullaa, vaikkakin oma isolikka ja vieras pikkulikka söivät hyvällä ruokahalulla broilerivartaita.

Ylimääräisiksi jääneet kanavartaat napsittiin suoraan jääkaapista myöhemmin illalla ja seuraavana päivänä. Ylijäänyt Tonnato-kastike ei tuntunut kelpaavan kenellekään.

Ensi viikonloppuna yrittää kokki muistaa ja ehtiä myös kuvata ruokansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti