Sivut

sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Savulla marinoitu punajuuri - vegaanista kylmäsavuporoa?

Sain paljon kyselyitä viime viikonlopun vegaanisesta kylmäsavuporosta. Kysymyksessä oli siis suolakuoressa kypsennetty punajuuri. Punajuuri siivutettiin ja marinoitiin kypsänä ja tarjoiltiin sen jälkeen cashewkermalla ja kapriksilla. Huonoista kuvista huolimatta päätin kuitenkin kirjoitella punajuurireseptin ylös. Sen verran paljon sitä kyseltiin. Tarjosin punajuurta osana alkuruokaa pöytää, jossa oli myös leipäjuustosalaattia ja porkkalaa. Porkkana ja punajuuri kypsyvät kätevästi samoilla lämmöillä.


savupunajuuri, vegaaninen kylmasavuporo


*

Savulla marinoitu punajuuri cashewkermalla - vegaaninen kylmäsavuporo



Cashewkerma

2 dl cashewpähkinöitä
reilusti vettä liottamiseen

vettä
suolaa

Laita pähkinät reiluun veteen likoamaan edellisenä iltana tai vähintään kuutisen tuntia aiemmin kun aiot valmistaa cashewkerman.

Huuhtele pähkinät ja laita tehosekoittimeen. Lisää vettä, että saat mieleisesi paksuista "kermaa". Koneen kannattaa antaa käydä joitakin minuuteja, että massa on varmasti tasaista ja sileää.



Savulla marinoidut punajuuret - vegaaninen kylmäsavuporo


3 punajuurta
noin 600 g karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokaöljyä
2 tl nestemäistä savua
1 tl valkoviinietikkaa

Pese ja kuivaa punajuuret hyvin.

Levitä uunivuuan pohjalle kerros suolaa. Esimerkiksi leipävuoka on hyvänmallinen. Laita punajuuret suolakerroksen päälle ja kaada loput suolat punajuurten päälle. Punajuurten pitää olla kokonaan suolan peitossa.

Kypsennä punajuuria noin 1,5 h 175 asteisessa uunissa.

Irrota punajuuret varovasti suolakuoresta ja anna niiden jäähtyä hieman. Kuori punajuuret kun sormesi kestävät ja siivuta ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Huomasin, että itselläni tämä sujui parhaiten mandoliinilla.

Sekoita marinadi ja kaada siivutettujen punajuurten päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Tarjoile punajuuret cashewkerman ja kapristen kanssa.

*

Punajuuret olivat mielestäni jopa parempia kuin samalla menetelmällä valmistettu porkkana eli porkkala. Savunmaku sattui paremmin kohdilleen voimakkaamman makuisessa punajuuressa. Jos jääkaapista olisi löytynyt, olisin lisännyt lautaselle vielä jotain vihreää esimerkiksi rucolaa tai viinisuolaheinää. Molemmat sopivat paitsi punajuuren väreihin myös makuihin. Niille, jotka pitävät punajuuresta voi todella suositella. Samoin voi suositella niille, joiden punajuuri muistot rajoittuvat etikkapunajuuriin tai ylikypsiin, uunissa kuivahtaneisiin  juureksiin. Tässä on hyvä resepti, jos haluaa antaa punajuurille uuden mahdollisuuden.  Ainoa mitä tässäkin reseptissä kauhistelen on kypsentämiseen käytetyn suolan päätyminen biojätteeseen. Suolakuorta varten tarvittiin iso määrä suolaa, enkä oikein keksi sillä mitään jatkokäyttöä. Osaatko vinkata?


savupunajuuri, vegaaninen kylmasavuporo


Tänään sunnuntaina on joulunpyhät päättävä loppiainen. Loppiaisesta alkavat härkäviikot - ei pyhän pyhää tai juhlan juhlaa ennen pääsiäistä, joka sekin on tänä vuonna vasta huhtikuussa. Loppiaisesta alkaa arki ja uusi vuosi oikein todella. Tähän asti on loman jäljiltä harjoiteltu arkea. Omat härkäviikkoni katkaisee hiihtoloma, johon on aikaa enää 8 viikkoa! Hiihtoloman jälkeinen aika kesään on todella kiireinen töiden kannalta. Sen tiedän jo ennakkoon. Näin kun katselee tulevaa kevättä kesä tuntuu olevan jo aivan nurkan takana. Mukavaa sunnuntaita! 

3 kommenttia:

  1. Vau, sulla on mielenkiintoisia ruokaideoita, joista en ole koskaan aiemmin kuullut. Kiitos tästäkin ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kyllä ihan oikeastakin porosta aivan valtavasti, mutta minusta on mielenkiintoista kokeilla uusia juttuja ja pohtia sitä, että miten kaikki pöydässä istuvat voisivat saada ruuasta samankaltaisia elämyksiä.

      Poista