Tammikuu ei ole vielä puolessa välissäkään, ja jo tuntuu keväältä. Niin ihmeellinen vaikutus auringolla on! Perjantaina kipaisin töiden jälkeen hakemassa kevään kunniaksi kimpun tulppaaneja kotiin. Kaunis perjantai oli vasta alkusoittoa. Lauantai se vasta olikin... Kätevänä emäntänä tein uuniin padan hautumaan, ennenkuin aamupäivällä lähdimme hiihtämään. Kun hiihtolenkin jälkeen avasin kotioven, ihana ruuantuoksu oli vastassa. Aurinkoiseen talvipäivään sopiva sitruunainen ja yrttinen kikherne-broilerpata valmistui vaivattomasti melkein itsekseen. Broilerit kannattaa laittaa marinadiin jo edellisenä iltana. Ja hei, jo pelkkä marinadi tuoksui taivaalliselle.
*
Sitruunainen ja yrttinen kikherne-broileripata
(6 annosta)
4 broilerin koipinuijaa
4 broilerin fileepihviä
7 keskikokoista porkkanaa
punainen paprika
keltainen paprika
6 salottisipulia
2 tlk ( á 240 g ) kikherneitä
suolaa
Yrtti-sitruunamarinadi
1 ruukku salviaa
1 ruukku timjamia
kokonainen valkosipuli
1 (luomu) sitruuna
mustapippuria
3 laakerinlehteä
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1,5 dl oliiviöljyä
3 dl valkoviiniä
Valmista marinadi. Hienonna yrtit suureen kulhoon. Kuori valkosipulin kynnet ja lyö ne rikki veitsen lappeella. Sipuleista irtoaa näin enemmän makua. Pese sitruuna huolellisesti ja viipaloi se kulhoon. Lisää viini ja oliiviöljy sekä loput mausteet ja sekoita huolellisesti.
Laita broilerit marinadiin. Peitä kulho ja anna marinoitua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
Kuori ja paloittele porkkanat krouveiksi paloiksi. Poista paprikoista kanta ja siemenet ja pilko isoiksi paloiksi. Kuori sipulit ja huuhtele kikherneet. Sekoita kasvikset ja laita padan pohjalle. Nostele päälle broilerit. Kaada marinadia pataan ja asettele sitrukset päällimmäiseksi.
Paista kannen alla noin 200 asteisessa uunissa tunnin verran. Ota kansi pois, jotta koipinuijat nahkoineen saavat väriä pintaan, jatka kypsentämistä vielä kymmenisen minuuttia. Kannattaa jättää nuijat päällimmäiseksi.
Nautiskele lounaaksi tai päivälliseksi reippaan ulkoilun jälkeen.
*
Koska sitruuna käytetään ruokaan ihan kokonaisena, se kannattaa pestä erityisen huolella. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita luomusitruunaa, jossa oletettavasti on vähemmän säilymiseen vaikuttavia aineita kuoren pinnalla.
Salvia on voimakkaan makuinen yrtti ja marinadin kohdalla mietinkin onko kokonainen ruukku liikaa. Minusta nimittäin liian paljon salviaa maistuu fairylle. Laitoin kuitenkin koko ruukullisen, eikä yrttejä ollut yhtään liikaa. Olipa muuten työ löytää tuoretta salviaa. Vasta kolmannesta kaupasta onnistui. No nythän ei ole mikään yrttiaika, ja sen olivat yrtit näköisiäkin (ja hintaisia).
Marinadia näytti olevan sen verran paljon, että laitoin siitä ehkä noin 2/3 osaa uunipataan. Melkein olisi voinut laittaa kaikkikin, eihän pata-aineksista niin paljon nestettä irtoa. Hyvä oli näinkin, ei tullut liian kuivaa. Jos oikein haluaisi panostaa ruokaan, kannattaisi ehkä ruskistaa broilerit ennen pataan laittamista. Enemmän kuin makuun ruskistaminen vaikuttaa ulkonäköön, ja aivan hyvin voi jättää ruskistamisen välistä. Nopeammin hiihtoladulle tai ulos kävelylle ja vähemmällä tiskillä pääsee ilman ruskistamista.
Olen niin kertakaikkisen innostunut tästä sitruksisesta ja yrttisestä, hyväntuoksuisesta ja -makuisesta sekä kauniin värisestä padasta, että suosittelen sitä lämpimästi sinullekin. Mukavia talvipäiviä ja liukkaita latuja!
Tätä meidän pitääkin kokeilla. Tytsy ei meinaten syö lintuja ollenkaan, hän ei vain pidä mausta. Joten tässä ohjeessa olisi valmiiksi jo koko perheelle proteiinia, hänelle kun yleensä tehdään linssejä tai papuja silloin kun me muut syömme kanaa.
VastaaPoistaBroilereista tulee makua koko pataan, ei tarvitse marinadin lisäksi mitään liemiä. Meilläkin on vähän ronkeleita luullisten osien syöjiä. Sen vuoksi laitoin myös fileepihvejä, vaikka koipinuijista olisi taatusti tullut enemmän makua.
Poista