Ajatus Louhisaaren juomasta ei jättänyt minua rauhaan. Sinänsä hullua, sillä omassa pihassa ei kasva mustaherukkapensaita ja mustaherukan lehdet ovat kuitenkin Louhisaaren juoman pääraaka-aine. Ehdin jo huhuilla facebookissakin, että keneltä saisin käydä hakemassa mustaherukan lehtiä. Ystävälliset ihmiset ympäri Suomen lupasivat lehtiä, ja olisin minä saanut niitä ihan läheltäkin. Lopulta mustaherukka pensas löytyi ihan läheltä. Takapihalla rantapöpelikössä kasvaa yksi pensas. Se muistui mieleeni, kun lähdin viettämään etätyöpäivän kahvitaukoa laiturille.
*
Louhisaaren juoma
2 l mustaherukan lehtiä
1 sitruuna
5 dl sokeria
5 l vettä
pienen pieni nokare hiivaa
Huuhdo mustaherukanlehdet kylmällä vedellä ja laita lehdet isoon teräskattilaan.
Pese sitruuna ja ota kuoret mustaherukan lehtien päälle kattilaan. Parhaiten kuoren saat irti perunankuorimaveitsellä. Leikkaa sitten sitruunan valkoista osaa pois ja viipaloi loppu hedelmäliha mustaherkukan lehtien ja sitruunan kuorten joukkoon kattilaan.
Laita myös sokeri kattilaan
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se herukanlehtien, sitruunan ja sokerin päälle.
Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva.
Jätä kattila huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Siivilöi ja pullota juoma seuraavana päivänä. Laita pullot kylmään.
Louhisaaren juoma on valmista nautittavaksi parin päivän kuluttua.
*
Louhisaaren juoma on ihanan raikas ja kesäinen janonsammuttaja. Mustaherukan maku on näillä mittasuhteilla aika hento. Paitsi maku, juomassa on myös mustaherukan tuoksu. Mustaherukan tuoksu jäi käsiini jo lehtiä poimiessani. En oikein muistanutkaan miten kiehtova tuoksu herukassa on. Koska kasvukausi on jo pitkällä, herukkapensaan lehdet olivat aika isoja. Pyrin poimimaan nuorimpia ja pieninpiä lehtiä, koska arvelin, että niistä saan eniten makua.
Koska Louhisaaren juoma valmistetaan tavallisesta sokerista, se on väriltään paljon vaaleampi kuin vappusima. Melko makea juoma tämä on, ja seuraavalla kerralla taidankin kokeilla hiukan vähentää sokerin määrää. Täytyy vain olla tarkkana, että sokeria on riittävästi, jotta hiiva jaksaa käydä. Osassa ohjeita juoma valmistettiin sitruunahapolla, silloin ehkä sokerin määrää olisi helpompi vähentää. En tosin ottanut selvää, mikä on alkuperäinen tapa valmistaa juoma. Jotenkin olisi sellainen aavistus, että Mannerheimin juoma valmistettiin hiivalla. Mene ja tiedä. Jos pääset herukka-apajille kannattaa tilaisuus käyttää hyödyksi, vielä ehtii tehdä juhannusjuomaksi Louhisaaren juomaa.
Ihanan kesäiset kuvat :) Juoma kuulostaa kyllä jännittävältä, olinkin kuullut siitä paljon aiemmin mutta kokonaan unohtanut ennenkuin taas muistutit!
VastaaPoistaOli ihanan kesäinen viikonloppu. Täällä ollaan jo ihan lomatunnelmissa, vaikka vielä on muutama viikko töitä jäljellä ennen vuosilomia. Louhisaaren juoma taitaa tosiaan olla klassikko. Kiitos kommentista!
PoistaTäytyypä kokeilla! Mulla jää aina marjat pensaisiin - nykyään, olen pyristellyt irti marttavelvollisuudesta tehdä marjamehuja. Olen käyttänyt lehtiä lihan mausteena, mutta mehu kuulostaa hyvältä idealta!
VastaaPoistaKun se minun mustaherukkapensas on tuolla rantapöpelikössä, voin suhtautua siihen villiyrttinä :) Kiitos lihan maustamisvinkistä!
Poista