Sivut

keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Poroburgeri - ihan hyvällä tavalla överi

Kyselin instagramissa, että kirjoittelenko kerralla koko pitkän poroburgerireseptin, vai pilkotaanko osiin, että ensin briossi ja sitten loput? Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että koko burgeri kerralla. Tästä postauksesta on siis tulossa pitkä, sillä koko burgeri on alusta asti itsevalmistettu, mutta sanonpahan vaan, että kannatti! Instagramin tarinoissa burgerinkuva jo vilahtikin samoin Viikonloppukokkia facebookissa seuraavat saivat hieman esimakua burgerista.


poroburgeri, briossi, poro

Burgeri on muhinut mielessäni jo pitkään, eikä Subilla pyörivä Aleksi Herlevin burgerimies tv-sarja ainakaan lannistanut intoa. Alun perin kaikki lähti liikkeelle jo ennen joulua, kun ostin poronlihaa Lumiporolta. Poron jauhelihapaketin näkemisen jälkeen visio poroburgerista alkoi hahmottua. Tajusin, että selaimen kirjanmerkeissä monta vuotta keikkunut Pata porisee-blogin briossiohjeella valmistetuista sämpylöistä, tulisi täydellisen poroburgerin hampurilaissämpylät. Hiihtoloman aikoihin näin Sillä sipulia-blogissa puolukkamajoneesin ohjeen. Puolukkamajoneesi sopii poroburgeriin ajattelin. Samassa liemessä -ohjelmasta poimin Pipsa Hurmerinnalta vinkin suolaisen makeasta vaahterasiirappipekonista ja Gastromessuilla Jukolan cheddaria maistellessa tuli taas poroburgeri mieleen. Tällaista se on ruokabloggarin elämä. Hiljaa hyvä tulee. Tätä tarkoitin myös otsikon lauseella hyvällä tavalla överi. Kaikki on harkittua ja makusteltua.

Mutta sitten vihdoin ohjeeseen. Aloitetaan sämpylöistä, sitten siirrytään punasipulihillokkeen kautta puolukkamajoneesiin ja vaahterasiirappipekoniin. Lopuksi siivutetaan suolakurkut ja cheddar, etsitään täydelliset viinisuolaheinän lehdet ja paistetaan poron jauhelihasta pihvi. Nuon vain, valmista tuli!




briossi, poroburgeri




*

Poroburgeri

Briossisämpylät

8 kappaletta

1,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1,5 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
2 kananmunaa
100 g huoneenlämpöistä voita
400 g vehnäjauhoja

voiteluun

kananmuna
tilkka maitoa
pari tippaa soijakastiketta

päälle

seessamin- ja unikonsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, sokeri ja suola. Riko munien rakenne rikki ja lisää munat maidon joukkoon. Lisää vehnäjauhot parissa erässä ja lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa käisn noin 15-20 minuuttia. Valmis taikina on ihanan pehmiä ja kimmoisa. Tarkkaile jauhojen määrää.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1,5-2 tuntia tai kunnes se on lähes kaksinkertainen. Voit valmistaa taikinan jo edellisenä iltana ja siirtää sen tässä vaiheessa jääkaappiin kohoamaan.

Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 8 yhtä suureen palaan. Litistä taikinapalat noin sentin paksuiseksi lätyksi. Taita reunat keskustaa kohti ja käännä taitepuoli leivonta-alustaan päin. Pyörittele taikinapallo tasaiseksi sämpyläksi kämmenen ja leivonta-alustan välissä.

Asettele briossit leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota reilu tunti, kunnes sämpylät ovat kohoneet.

Sekoita kananmunan sekaan tilkka maitoa ja pari tippaa soijakastiketta. Se antaa vähän lisää väriä sämpylälle. Voitee sämpylät ja ripottele päälle siemenet. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes briossien pinta on saanut kauniin värin.




Punasipulipikkelssi



punasipulia
1 osaa tummaa ruokosokeria
2 osaa punaviinietikkaa
3 osaa vettä

Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Laita kattilaan vesi ja sokeri. Keitä ja sekoittele, kunnes sokeri on sulaa. Lisää etikka ja sipulirenkaat. 

Anna sipulin jäähtyä liemessä. Purkita jäähtynyt sipuli liemineen puhtaaseen lasipurkkiin. Parhaimmillaan punasipulipikkelssi on kunnolla jäähtyneenä, ihan jääkaappikylmänä.

 Pikkelöity sipuli säilyy jääkaapissa ainakin viikon verran. Hampurilaiseen ei kovin monta punasipulirengasta kulu.

Puolukkamajoneesi


2 keltuaista
2 tl dijonsinappia
3-4 dl ruokaöljyä
suolaa
hieman sokeria

1 dl puolukkasurvosta

Laita kulhoon keltuaiset, sinappi, sokeri ja suola. Sekoita sekaisin. Lisää ruokaöljy ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella, sauvasekoittimella tms. voimakkaasti sekoittaen. 

Pidä huoli, että öljy sekoittuu keltuaisiin kunnolla, eikä majoneesi pääse juoksettumaan. Majoneesi muuttuu väriltään vaaleaksi ja paksuuntuu. Kun saat mieleisesi koostumuksen, lopeta sekoittaminen ja mausta majoneesi puolukkasurvoksella.

Majoneesi kannattaa tehdä ennakkoon ja laittaa jääkaappiin odottelemaan hampurilaisten muiden osien valmistumista ja makuuntumaan. Majoneesin perusohjeessa on aina myös jotain happoa esimerkiksi valkoviinietikkaa tai sitruunaa. Puolukkamajoneesiin en lisännyt erikseen mitään happoa. Mielestäni itse marja on tarpeeksi hapokas.

Myös puolukkamajoneesi säilyy tiiviisti säilytettynä jääkaapissa viikon verran.


Vaahterasiirappipekoni


1 pkt pekonia
vaahterasiirappia

Levitä pekonit leivinpaperin päälle uunipaperille. Lisää jokaisen pekonin viipaleen päälle hieman vaahterasiirappia. Levitä siirappi esimerkiksi silikonisudille (tai etusormella) tasaisesti pekonin päälle.

Laita pekonit kylmään uuniin. Kun uuni on 225 asteinen, pekonit ovat paistuneet rapeiksi ja karamellisoituneet. Tarkkaile kuitenkin oman uunisi tehoja. Joissakin uuneissa pekonit ovat valmiina jo 200 asteessa.

Poropihvi

4 kpl

sipuli
valkosipulin kynsi
öljyä
suolaa
500 g poron jauhelihaa

pari rosmariinin oksaa
reilu kimpale voita paistamiseen

Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Kuullota sipulit öljyssä paistinpannussa ja nosta jäähtymään.

Sekoita kevein käsin liikoja vaivaamatta poron jauheliha, kuulloteut sipulit ja suola taikinaksi.

Muotoile taikinasta neljä yhtä suurta pihviä. Pihvit kannattaa painaa keskeltä hieman ohuemmaksi kuin reunoilta. Sulata voi paistinpannulla. Lisää pannulle pari rosmariininoksaa antamaan makua. Kun pannu ja voi ovat riittävän kuumia paista pihvit kypsäksi molemmilta puolilta. Poron liha saa helposti maksaista makua, jos sitä kypsentää nousevassa lämmössä. Tarkkaile, että pannu pysyy tasaisen kuumana koko ajan.

Tarkkaile pihviä kypsymisen aikana ja varo paistamasta liian kypsiksi tai ainakaan kuiviksi. Hampurilaispihvi on parhaimmillaan hieman punertavana tai juuri ja juuri kypsänä. Jos jätät pihviä punertavaksi ota huomioon, että liha on tähän riittävän laadukasta.

lisäksi

Jukolan cheddaria viipaleina
suolakurkkuviipaleita
viinisuolaheinä

Lämmitä sämpylä, jos se on tarpeen. Asetttele halkaistun sämpylän päälle viinisuolaheinän lehtiä, nosta seuraavaksi pihvi, sekä lisää viipaloidut suolakurkut, pikkelöidyt punasipulit, rapea vaahterasiirappipekonin siivu, Jukolan cheddarjuustoa sekä puolukkamajoneesia. Nautiskele!

*
poroburgeri, briossi


Minun hampurilaisestani tuli niin iso, että siihen piti käyttää haarukkaa ja veistä, vaikka moni burgerivelho vannoo sen nimeen, että hampurilainen on pystyttävä syömään käsin ja haukkaamalla. Mutta mitään en malttanut jättää hampurilaisen välistä pois.


poroburgeri, briossi



Tässä se nyt oli pitkä ohje poroburgerista, joka oli niin onnistunut kokonaisuus, että en meinaa päästä siitä yli millään. Jos et halua bugeria, napsi toki vinkkejä. Ota talteen briossiohje, sillä saat paistettua briosseja ihan muuten vaan. Muista tulevalla grillikaudella vinkki siitä, että tasaisemman kypsymistuloksen saamiseksi  hampurilaispihvi kannattaa jättää hieman ohuemmaksi keskeltä. Älä unohda vaahterasiirappipekoni. Karamellisoitunut pekoni on melkein syntistä, niin hyvää se on. 

2 kommenttia:

  1. Vaahterasiirappipekonia...lääh! Kuulostaa aivan yltiöhyvältä kokonaisuudelta!
    Minä söin taannoin raflassa poropurgerin joka oli kaikinpuolin muuten hyvä, mutta sitten sieltä löytyi siivu tomaattia. Se vain ei rimmaa poron kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti, ainakaan raaka, ei ensimmäisenä tule mieleen, kun miettii poron makupareja.

      Vaahterasiirappipekonille on vaikea löytää sanoja kuvaamaan...

      Poista