Viime syksynä valmistin kesäkurpitsagratiinia Kipparin
morsiamen ohjeella.
Silloin tuli todettua, että vaikka kesäkurpitsagratiini sopi ruuaksi
sellaisenaan, se kelpaisi hyvin lisäkkeeksi. Nyt päädyin tuunaamaan kesäkurpitsagratiinia
niin, että ruskistin vuokaan myös broileria, jolloin ruuasta tuli tuhti ateria
lauantaiseksi lounaaksi. Kesäkurpitsa-broilervuoka valmistuu kyllä kohtuullisen nopeasti vaikka arki-illankin ateriaksi.
*
Kesäkurpitsa-broilerivuoka
oliiviöljyä paistamiseen
350 g broilerin sisäfilettä
keltasipuli
400 g kesäkurpitsaa
2,5 dl basmatiriisiä
2 dl juustoraastetta
tuoretta timjamia
tuoretta salviaa
suolaa
mustapippuria
5 dl kanalientä
1 prk smetanaa
Pilko sipulit ja kesäkurpitsa pieneksi. Kuullota sipulia
öljyssä, lisää joukkoon pieneksi pilkotut broilerin sisäfileet. Kun
broileri on ruskistunut, lisää joukkoon kesäkurpitsa ja anna paistua hetkinen.
Lisää joukkoon vielä riisi ja sekoita hyvin. Mausta suolalla, pippurilla ja
yrteillä.
Kuumenna kattilassa kanaliemi ja yhdistä smetana
kuumaan kanaliemeen.
Laita riisiseos uunivuokaan ja sekoita vielä juustoraaste
massaan, jätä kuitenkin vähän juustoa paistoksen päälle. Kaada vuokaan liemet.
On tarkoitus, että riisi - ja paistos - kypsyvät uunissa. Tässä vaiheessa
gratiinissa kuuluu olla paljon nestettä. Ripottele loput juustosta paistoksen
päälle.
Laita uunivuoka 180 asteiseen uuniin ja paista noin 40
minuuttia, tai kunnes riisi on imenyt kaiken nesteen itseensä ja pinta on
kauniin ruskeaa. Kesäkurptisa-broilervuoka on valmista nautittavaksi.
*
Kesäkurpitsa-broilerivuokan makuun vaikuttaa kovasti se, millaista juustoa tai kanalientä ruuassa käyttää. Minä raastoin vuokaan punaleima emmentalia ja kanaliemi oli ranskalaisesta siiderikanasta yli jäänyttä lientä, joten ruuassani maistui myös omena. Kokkaillessani ajattelin taas kerran, että olipa onni, että olin laittanut ylijääneitä liemiä pakastimeen. Nyt niille tuli käyttöä.
Olen kovasti yrittänyt hyödyntää yrttitarhassa kasvavia yrttejä. Tämä olikin siitä hyvä ruoka, että sain upotettua siihen aika ison määrän salviaa, timjamia ja vielä persiljaakin, kun koristelin uunista otetun vuokan sillä. Keväällä istutellessani yrttejä pysyin tutuissa ja turvallisissa. Salvia taisi olla yrteistä vierain. Salvia on voinut hyvin ja sitä onkin runsaasti vielä jäljellä. Salvia tuntuu sopivan moneen paikkaan. Tässäkin ruuassa se oli täydellinen makupari sekä broilerille, että kesäkurpitsalle. Salvian kanssa kannattaa olla kuitenkin vähän varovainen. Jos yrttiä on liian paljon, maku muuttuu saippuaiseksi. Salvia on monivuotinen yrtti, katsotaan kestääkö se talvea. Toivottavasti! Olen nimittäin vallan ihastunut salvian makuun. Nyt kun on tottunut hyviin yrtteihin oikein jo kauhistuttaa ajatus talvesta ja huonolaatuisista ja kalliista yrteistä. Täytyy vielä nauttia puuvartisesta timjamista, kun se on mahdollista.
Paitsi yrtit kesäkurpitsa-broilerivuuan kesäkurpitsakin oli itse kasvatettu, vaikkakaan ei omasta maasta. Kiitos työkaverille kesäkurpitsasta! Näin syksyllä kannattaa harrastaa vaihdantataloutta, kun on mitä vaihtaa. Luumuja, anyone?
Onpa kiva ohje. Tätä pitääkin kokeilla!
VastaaPoistaKiitos! Tämä oli mukava ohje. Meillä jäi ruokaa vähän yli ja sitä tuli lämmitettyä lounaaksi töissä. Sopii lämmitettäväksikin ihan hyvin.
PoistaVaikuttaa hyvältä ohjeelta ja valmis ruoka näyttää hyvältä. Voisin vaikka kokeilla itsekin.
VastaaPoistaKesäkurpitsa-broilervuokaa ei voi kun suositella :)
PoistaTämä näyttää herkulliselta. Minä tykkään tehdä tietyllä ohjeella kesäkurpitsapastavuokaa, joten tällainen riisipohjainen voisi olla hauskaa vaihtelua.
VastaaPoistaRiisipohjainen on vielä ruokaisampi versio. Jos pidät kesäkurpitsasta, pysy kanavalla. Blogiin on nimittäin lähiaikoina tulossa uusi kesäkurpitsaresepti. Tein eilen kesäkurpitsasta paistosta tai uunimunakasta; nimi on vielä mietinnän alla ;)
Poistaihan maittava ateria ,kyllä maistuupi.
VastaaPoistaKiva kuulla! Eihän se tietysti ihan kevyttä ole, kun on smetanaa ja juustoa, mutta sentään tolkullinen määrä.
PoistaJoo. Varmaan tuo on hyvä ruoka arkenakiin. Koska ajattelin kokeilla. Näytti niin herkulliselta. :)
VastaaPoistaOn kyllä! Meillä ainakin on jäänyt arkiruokarepertuaariin. Täytynee taas tehdä pian. Nythän saa kesäkurpitsaa!
PoistaSaan kerran viikossa lounasvieraan ja yritän aina löytää jotain uuttaa, nopeaa ja helppoa. Tätä ihanuutta tarjoilen tällä viikolla.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta!
Kesäkurpitsa-broilervuoka on loistavaa vierasruokaa ja jos ruokaa jää, se toimii lämmitettynäkin.
PoistaKokeilin ja erinomaista tuli, tytär maistoi myös ja maistui hänellekin.
VastaaPoistaOikein maukasta oli ja pitää tehdä uudelleenkin ja nythän kesäkurpitsaa on kivasti tarjolla
VastaaPoistaTää on hyvä 🤗
VastaaPoista