Heti kun kalenteriin käännettiin syyskuu, alkoi maisema näyttää syksyiseltä. Siitä maisemasta ammensin inspiraatiota ensimmäiselle syksyiselle lauantai-illalliselle. Maut ja värit ovat syksyisen syviä ja lempeitä, mutta raikkauttakin löytyy, sekä väreissä, että mauissa.
Menu syksyn alkuun
*
Paistettua ankanrintaa, glaseerattua sipulia, bataattiranskalaisia ja tyrnillä raikastettua kastiketta
Tyrnibrulee
*
Syksyn ensimmäisen illallisen haasteita ruokabloggarille on ilman muuta vähentynyt valo. Kun illallinen nautitaan lasten nukkumaanmenon jälkeen, ruokien valokuvaaminen on tosi haastavaa. Aloitankin reseptien purkamisen jälkiruuasta, sillä siitä sain napsittua hyvät kuvat sunnuntaina päivän valossa. Tai olihan valo sateisena sunnuntainakin kortilla. Jälkiruuan lisäksi koko menu ja sen ykisttäiset osaset olivat todella onnistuneita. Valkosipulikeiton ohje blogista jo löytyykin ja linkki täyteläiseen keittoon löytyy vielä uudemman kerran täältä. Hehkutan jo nyt erityisesti pääruokaa. Se oli onnistunein kokonaisuus, jonka olen ankanrinnan ympärille rakentanut. Kun aika antaa myöden naputtelen ohjeen tänne, mutta ensin jälkiruuan pariin.
*
Tyrnibrulee
4 annosta
2 dl kuohukermaa
vanilijatanko
3 keltuaista
1,5 dl sokeria
3 rkl tyrnimehua (1 dl tyrniä, 0,5 dl vettä, 1 dl sokeria)
nokare voita annosvuokien voiteluun
sokeria bruleen pinnalle
Valmista ensin tyrnimehu, ellei sinulla ole valmista mehua. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehuta. Keitä muutama minuutti, että marjat pehmenevät. Kaada mehu siivilän läpi astiaan. Paseeraa myös marjat siivilän läpi. Mehua tuli noin desi.
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Voitele annosvuokat nokareella voita.
Halkaise vanilijatanko. Laita kerma, vanilijatangosta raaputetut siemenet ja vanilijatanko kattilaan. Kiehauta. Nosta kattila levyltä, poimi vanilijatanko pois kerman joukosta ja anna jäähtyä ihan pieni hetki.
Erottele keltuaiset ja mittaa sokeri keltuaisten sekaan. Sekoita vispilällä hyvin sekaisin.
Sekoita tyrnimenu keltuaisten ja sokerin sekaan. Lisää sitten kerma voimakkaasti sekoittaen keltuaissokeri vaahdon joukkoon.
Kaada bruleemassa annosvuokiin ja aseta annosvuuat isompaan uunivuokaan, johon kaadat kuumaa vettä annosvuokien puoleen väliin asti.
Nosta tyrnibruleet vesihauteessa uuniin noin 20-30 minuutiksi. Tyrnibrulee on valmista, kun massa on kunnolla hyytynyt.
Jäähdytä bruleita jääkaapissa pari kolme tuntia. Juuri ennen tarjoamista ripottele bruleen pinnalle sokeria. Paahda sokeri tohottimella niin, että tyrnibrulee saa rapean pinnan. Koristele annos kokonaisilla tyrneillä.
*
Monissa creme bruleen ohjeissa jälkiruokaan käytetään sekä maitoa, että kermaa. Minulla on tapana käyttää pelkkää kermaa. Syy on hyvin yksinkertainen. Neljä annosvuokaani, joihin aina teen bruleen, vetävät massaa juuri sen verran, mitä kahdesta desistä kermaa ja kolmesta keltuaisesta tulee. Näin kermapurkki tulee käytetyksi kokonaan, eikä massaakaan jää yli.
Valmis jälkiruoka-annos on sen kokoinen, että se ei tunnu liian raskaalta tai tunkkaiselta, vaikka onkin kokonaan kermasta tehty. Tyrni raikasti mukavasti bruleeta. Ellen olisi tiennyt syöväni tyrnibruleeta, en olisi osannut sanoa, mistä raikas aromi jälkiruokaan tulee.
Olen suuri creme brulee -fani, ja varmasti tämä tyrniversio tulee jäädäkseen meidän keittiöön. Vähän eri rakennetta ja makuvivahteita kermasille jälkiruuille saa, kun välillä hyydyttää kerman liivatteella ja tekee pannacotan. Tai sitten kerman voi hyydyttää hapolla (esim. sitruunahappo tai oksaalihappo), ja tekee possetin. Tyrni sopisi varmasti myös pannacottaan, mutta tietääkö kukaan saako tyrnimehulla tehtyä possetin?
Ohje vaikuttaa ihanalta, pitäisikin kokeilla tehdä creme bruleeta tyrneistä! Kiitos vinkistä :) Vielä on hieman pakkasessa viime vuotisia ja pian on uusi satokin kerättävissä.
VastaaPoistaKiitos! Tyrni on minulle aika uusi tuttavuus, mutta happamien makujen ystävänä huomaan pitäväni siitä. Tyrni maistuu ihan aamiaisjugurtin ja puuronkin päällä.
Poista