Viikonlopun ohjelmassa ei ollut mitään kotona oleilua, ja touhuilua kummallisempaa, joten lauantai-illallinen päästiin taas nauttimaan vähän pidemmän kaavan mukaan.
Maaliskuun menu
*
Kuhaceviche
Paistettua ankanrintaa, viikunakastiketta ja uunijuureksia
Karpaloita ja kuumaa kinuskia
*
Ceviche on yksi mieheni lempialkuruuista, ja sitä tuleekin laitettua aina silloin tällöin. Ceviche valmistuu nopeasti, vähän pilkkomista se vaatii, mutta aikaa vain niin vähän, että ceviche käy pikaruuasta. Olen kirjoittanut jo aikaisemmin reseptin sekä lohi- että kuhacevichestä. Kuhacevichestä tulee nyt toinenkin versio.
*
Kuhaceviche
2 annosta
vajaa 200 g kuhafile
2 limen mehu
tomaatti
2 pientä avokadoa
punainen chili
nippu korianteria
ripaus suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
Aloita vaikkapa kalttaamalla tomaatti. Pudota tomaatti, johon on tehty ristiviilto, kiehuvaan veteen. Nosta tomaatti nopeasti jääkylmään veteen, että kiehuminen lakkaa. Nopean kuuman ja kylmän kylvyn jälkeen tomaatin kuori lähtee melkein itsestään irti. Jätä tomaatti leikkuulaudan reunalle ja siirry kalan kimppuun.
Leikkaa kala veitsellä pieneksi. Oman suun mukaisia kannattaa leikata, minä pidän mahdollisimman pienistä paloista. Laita pilkottu kala kulhoon ja purista kahden limen mehu kalan päälle. Kala alkaa kypsyä välittömästi.
Kaltatustakin tomaatista kannattaa käyttää cevicheen vain malto. Siemenet tekevät ruuasta liian vetisen. Leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Leikkaa myös avokado pieniksi kuutioiksi ja samoin chili. Lisää kasvikset kalan kanssa samaan kulhoon.
Mausta seos ripauksella suolaa ja parilla pippurimyllyn pyöräytyksellä pippuria sekä pieneksi hakatulla korianterilla. Sekoita hyvin.
Laita ceviche tekeytymään vähintään vartiksi jääkaappiin ennen tarjoilemista ja nauttimista.
*
Vaalealihaisesta kalasta tehty ceviche taitaa olla se klassisempi versio, mutta täytyy kyllä sanoa, että pidän myös lohesta valmistetusta. Rasvainen kala ei tee tästä ruuasta ainakaan huononpaa. Aikaisemmin julkaisemistani cevicheresepteistä tämä poikkeaa lähinnä siinä, että yrttinä on käytetty korianteria. En oikein ole päässyt sinuksi korianterin kanssa, ja siksi mieluusti korvaan sen esimerkiksi lehtipersiljalla. Nyt ilmeisesti korianterin määrä oli onnistunut, sillä se ei mielestäni maistunut liikaa. Chilistä tuli aika reilusti potkua cevicheen, ehkä vähempikin kuin kokonainen chili olisi riittänyt. Toinen ero on siinä, että kuha on kypsennetty tässä resptissä kokonaan limellä. Toisinaan kypsentämiseen käytetään osin sitruunan mehua. Koska kypsennys tapahtuu kokonaan sitruksen mehulla ja aika nopeasti, otin kuhan kanssa varman päälle. Olin pakastanut tuoreen fileen joitakin päiviä aikaisemmin. Cevichen valmistamisessa kalan tuoreus on tärkeää, sisävesien kalat, kannattaa käyttää pakastimen kautta, jolloin mahdolliset loiset tuhoutuvat.
Ceviche sopii keveydessään mielestäni hyvin alkuruuaksi, vaikka ruokalajeja olisi useampikin. Jos ruokaan lisää chiliä, kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei tule liiallisella tulisuudellaan pilanneeksi koko loppu ateriaa. Minulle riittää cevichessä yhä kokeiltavaa. Koska resepti on yksinkertainen, kovin monta asiaa ei voi yhdellä kertaa muuttaa. Kokeilematta on esimerkiksi miltä maistuu siikaceviche tai mitä tapahtuu, jos tomaatin korvaa mangolla? Mietin myös, kannattaisiko joskus kokeilla lisätä cevicheen vähän sipulia?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti