Sivut

maanantai 18. tammikuuta 2016

Raikas ja iloisenvärinen rahka saa hyvälle tuulelle

Aamupalani vaihtelevat kausittain. Välillä syön puuroa, välillä rahkaa. Toisinaan kaipaan aamiaiseksi leipää ja muutaman kerran vuodessa on mukavaa valmistaa yltäkylläinen brunssi. Viime aikoina minulle on aamuisin maistunut raikas rahka. Osatan rahkani kaupasta aina rasvattomana ja maustamattomana. Maustan sen itse hedelmillä tai marjoilla. Tämän hetkinen suosikkini on laittaa rahkaan tuoretta ananasta ja granaattiomenan siemeniä. Lisäksi saatan ripotella päälle ruokalusikallisen pari vehnäleseitä. Ananas-granaattiomenarahka on niin iloisen värinen ja raikas, että siitä saa hyvän startin päivälle. Tosin rahka maistuu myös väli- tai iltapalana. Hiihtolenkin jälkeen pilkoin rahkaan myös banaania.




Granaattiomena on tällä hetkellä sesongissa. Tosin paras kausi alkaa olla lopuillaan. Granaattiomena on minulle uusi tuttavuus, mutta pidän sen aromaattisesta mausta tosi paljon. Myös granaattiomenan terveysvaikutuksista on puhuttu paljon. Jo nopealla googlauksella löytää kirjoituksia "superhedelmästä".

Granaattiomenan kuoriminen on työlästä. Satokausikalenterin sivulta löytyy video, jossa neuvotaan kopistelemaan siemenet puukauhan avulla kulhoon. Itse olen veitsellä halkaissut hedelmän kuoren ja kaivellut varovaisesti arteet talteen. Granaattiomenasta syödään pieniä rubiineja muistuttavat mallot, joiden sisällä on siemen. Rubiinimaiset pallerot voi erotella valmiiksi ja laittaa jääkaappiin odottamaan käyttöä. Kuorimisessa kannattaa olla siksi varovainen, että siemenistä irtoava mehu on tosi värjäävää. Granaattiomenan siemenet säilyvät päivän pari kylmässä oikein hyvin, ja itse asiassa ne tulevat kylmässä vielä raikkaammaksi. Rahkan lisäksi olen laittanut siemeniä salaatteihin lisäksi olen koristellut siemenillä leivonnaisia, niin makeita kuin suolaisiakin.












Toinen vuoden vaihteen sesonkiherkku on  tuoreeseen ananas. Viime aikoina ananakset ovat olleet todella hyvälaatuisia ja niin makeita, että melkein voisi luulla karkkia syövänsä. Kypsän ananaksen tunnistamiseen on helppo niksi: jos ananaksen sisin lehti irtoaa nätisti, hedelmä on kypsä syötäväksi. Ananas kypsyy huoneenlämmössä parissa päivässä, mutta (pilkottuna) jääkaapissa se säilyy useamman päivän hyvänä. Ananas on melko hapokas hedelmä, jos syön sen heti, kun olen sen pilkkonut ja kuorinut, alkaa suuta poltella. Pieni hetki jääkaapissa vähentää hapokkuutta ja lisää hedelmän raikkautta. Valmiiksi pilkottu ananas ei meillä tosin kaapissa kauaa ehdi vanheta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti