Virkistävän viikonlopun vaikutukset näkyvät pitkälle uuteen
viikkoon. Iloinen illanvietto työkavereiden kanssa, lapset kavereineen,
aikuisten kahden keskeinen veneretki ja lenkki sekä etupihan uudistus tekevät
onnelliseksi. Melkein kuin olisi lomalla ollut!
Etupihan uusista istutuksista
onnellisimmaksi, voisi jopa sanoa lapsellisen onnelliseksi, tekee raparperi.
Pienestä pihasta ei ole hyötypuutarhaksi, mutta raparperista on iloa sekä
laiskalle puutarhurille että nuukalle kokille. Raparperi on pihassa ihan näyttävän
näköinen, eivätkä sen alta rikkaruohot kasva. Alku kesän perinteisin jälkiruoka
tai välipala on ehdottomasti raparperikiisseli. Tulevaisuudessa sitä saa oman
pihan raparpereista. Kiitos naapurit! Juurakko oli kaivettu maasta ylös
varsineen päivineen, joten alun lisäksi saimme ainekset pariin välipalaan ja
jälkkäriin.
Kuva lainattu Kotimaiset kasvikset ry sivulta |
*
Karamellisoidut raparperit kermavaahdolla
raparperin varsia
voita
fariinisokeria
Digestivekeksiä
kuohukermaa
vaniljasokeria
Vaahdota kerma. Murustele keksit
jälkiruokakulhon pohjalle. Kuori ja paloittele raparperit. Sulata voi pannulla.
Lisää raparperit ja fariinisokeri. Anna raparperien kypsyä miedolla lämmöllä
joitakin minuutteja. Nostele raparperit keksinmurujen päälle ja koristele
kermavaahdolla.
*
Monet raparperijälkiruuat ovat helppoja ja
nopeita. Oikeastaan ei tarvita kuin voita, sokeria ja raparperia sekä jotain
maitotuotetta. Valmistustapaa ja mittasuhteita muuttelemalla saa aikaan, vaikka
mitä. Lisää pystyy tietysti varioimaan ja kehittelemään, jos raaka-aineita on käytössä
enemmänkin. Tämä tilaisuus tuli niin yllättäen, että oli tartuttava siihen mitä oli.
Jälkiruuan valmisteluissa molemmat tytöt
toimivat apukokkeina. 8-vuotias pilkkoi huolella ja säntillisesti raparperit.
5-vuotias vaahdotti kerman ja murusteli keksit, suurpiirteisesti ja sinnepäin,
kuten hänellä on tapana. Harmi, ettei keksin murustelusta tullut kuvaa. Suurin
osa muruista löytyi nimittäin pöydiltä ja lattioilta. Minulle jäi tehtäväksi
karamellisointi.
Nopeasti katosi tämä jälkiruoka lautasilta. Jatkojalostuksessa voisi miettiä kermavaahdon osuutta. Raparperin kanssahan kannattaa maitotuotetta tarjota, sen sisältämän oksaalihapon vuoksi. Kermavaahdon tilalle voisin kuvitella käyttäväni mascarponevaahtoa tai sitten kerman ja mascarponen tai jonkin muun tuorejuuston yhdistelmää.
Raparperin mieto, mutta hapan maku on aika
kiehtova. Reseptejä selaillessa mieleeni tuli, että voisi valmistaa jotakin
chutney-tyyppistä grilliruuan kaveriksi. Raparperipannacottakin voisi olla
kehittelemisen arvoinen. Saas nähdä, joko tänä kesänä tulee sen verran satoa,
että edes toista ideoista voisi hyödyntää. Raparperi, kuten monet muutkin
puutarhan hyötykasvit, on tullut Suomeen 1800-luvulla alun perin herrojen
herkuksi. Ei taida olla raparperilla enää nykyisin sellaista statusarvoa kuin
menneinä aikoina.
Etupihan uudistuksen lähtökohtana oli
muuten se, että alppiruusua saisi lisää elintilaa, mutta silti piha säilyisi
helppohoitoisena ja näyttävänä. Jo viime kesänä revin etupihalta pois havuja ja
pensaita, että alppiruusu tulisi paremmin esille. Alppiruusu onkin tänä kesänä
kukkinut komeammin kuin koskaan aikaisemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti