tiistai 8. huhtikuuta 2014

Viulun viritystä

Viikonloppukokki on aloittanut pääsiäissapuskojen kokkailun. Sunnuntaipäivälliseksi nautittiin lampaanviulua, tai oikeammin kai pitäisi puhua karitsanviulusta. Tässäpä jaan teille reseptin ruuasta, joka hurmaa paitsi maullaan myös tuoksulla.Karitsanviulu

2 kg karitsanviulua
valkosipuli
tuoretta rosmariinia

80 g voita
1 dl kermaa
kuivattua rosmariinia
kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria
2 rkl pikakahvijauhetta
½ sitruunan mehu

valeluun

2 dl kermaa

Esikäsittele liha leikkaamalla ylimääräinen rasva ja kalvot pois mikäli se on tarpeen. Kuori valkosipuli. Painele terävällä veitsellä lihaan reikiä. Upota reikään tuoretta rosmariinia ja valkosipulia. Valmista marinadi hieromalla huoneenlämpiseen voihin mausteet ja neste. Käytä runsaasti mausteita. Marinadi saa olla voimakkaan makuista. Hiero marinadi viulun pintaan ja laita esimerkiks paistopussissa jääkaappiin maustumaan yön yli.

Lämmitä uuni 125 asteiseksi. Ota liha (ilman paistopussia) uunipannulle. Laita paistomittari viulun paksuimaan kohtaan. Paista viulu 75 asteiseksi. Paiston aikana valele viulua kermalla. Kun liha on kypsää, ota se pois uunista ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia.

Marinadista ja valeluliemestä saa suurustettua loistavan kastikkeen sillä aikaa kun viulu vetäytyy. Tarjoile liha ja kastike esimerkiksi dukkah-perunoiden kanssa (mausteseoksen ohje) ja yrttimarinoitujen vihannesten kanssa.

*

Kaiken a ja o on tietysti laadukas liha. Tähän alkuun onkin syytä vähän hehkuttaa löytöäni. Viikonloppukokin karitsanliha on todella laadukasta eettisesti tuotettua lähiruokaa parhaimmillaan. Tänäkin talvena pakkasten paukkuessa ajeltiin Viialaan hakemaan karitsaa, joka on ekologisesti ja eettisesti tuotettua. Tolvilan kartanon lampaanlihan ekologisuus itse asiassa paljastui vasta talvisella lihan hakureissulla. Luomu ei ole minulle mikään välttämättömyys, enkä siihen mitenkään tietoisesti pyri. Niin lihan kuin muidenkin elintarvikkeiden osalta tärkeämpi arvo on ns. lähiruoka. Mieluumin ostan pirkanmaalaista karitsaa kuin uusiseelantilaista.Ennakkoontilattuun kokonaiseen karitsaan kuului muun muassa jauhelihaa, niskakiekkoja, etuselkää, kylkipaloja, kyljyksiä ja kaksi viulua. Luullista lihoista on tehty talven kuluessa pata jos toinenkin. Nyt käsittelyyn pääsi vuorostaan viulu. Vähän testimielessä. Toisen viulun ajattelin tarjota vieraille pääsiäisen jälkeen. Taidan tehdä sen samalla reseptillä.

Tai resepti olkoon lähes sama… Kun olin laittanut lihan marinadiin, paistopussiin ja jääkaappiin, huomasin, että olin unohtanut laittaa marinadin makeutta. Ajatuksissa oli ollut lisätä siirappia. Aikomuksistani ei kyllä ollut kukaan perillä, eikä siis osannut makeutta kaivatakaan. Enkä sitä kaivannut itsekään. Kun pääsiäisen jälkeen laitan viulun uuniin taidan kuitenkin kokeilla lisätä ruokalusikallisen tai pari tummaa siirappia. Luulisi siitä ainakin väriä tulevan.


Viulun kanssa tarjotut perunat valmistettiin yksinkertaisesti pesemällä ja pilkkomalla kuorelliset perunat uunipellille. Perunoiden päälle laitettiin oliiviöljyä, vähäsen edellisillasta jäänyttä ankanrasvaa, suolaa ja rosmariinia. Kypsät perunat pyöriteltiin dukkah-mausteseoksessa. Lisukkeeksi tarjosin vielä yrttimarinoituja vihanneksia. Keväisen väriset ruuat keväiselle sunnuntaipäivälle!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti