lauantai 18. marraskuuta 2017

Omenasiiderissä haudutetettujen possunposkien maussa on jo ripaus joulua

Possu kuuluu viikonloppukokkilassa ennen kaikkea kesään ja grilliin. Uusin possuihastukseni on possunposket. Pitkään haudutettu murea liha on väriltään niin tummaa, ettei uskoisi sen possua olevankaan. Makukin on hieman erilainen kuin esimerkiksi fileessä tai kinkussa. 


omena, siideri, possunposket, sinappi, kaneli


















Possunposket vaativat hieman käsitöitä, koska poskissa saattaa olla paljon kalvoja putsattavaksi. Putsaaminen onnistuu kyllä kun on pieni terävä veitsi. Kun lihanpalat saa siistiksi, ne eivät enää paljon huomiota kaipaa. Posket saavat hautua uunissa ihan rauhassa monta tuntia. Liemi kannattaa maustaa mieleisekseen. Minä käytin maustamiseen possun klassisia makupareja omenaa, kanelia ja sinappia. Mauissa on jo ripaus joulua.




omena, siideri, possunposket, sinappi, kaneli





*

Omenasiiderissä haudutetut possunposket


1 kg possunposkia

suolaa
mustapippuria

ruokaöljyä

2 salottisipulia
palsternakka
porkkana
sellerinvarsi
2 kotimaista omenaa

0,33 l  kuivaa omenasiideriä
kanalientä 

2 tl Dijon-sinappia
kanelitanko
kuivattua lipstikkaa
muutama timjamin oksa

1 rkl voita

Poista lihoista ylimääräiset kalvot. Hiero poskiin suolaa ja pippuria.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullottele siinä ensin kuorittuja ja krouveiksi paloiksi pilkottuja kasviksia ja omenanlohkoja muutama minuutti. Siirrä kasvikset uunivuokaan odottamaan. 

Jos on tarpeen, lisää pannulle hieman öljyä ja ruskista lihat molemmin puolin parissa kolmessa erässä riippuen lihan palojen koosta. Pannua ei kannata latoa liian täyteen. 

Laita ruskistetut lihat ja kasvikset uunivuokaan. Lisää päälle mausteet ja siideri. Paistinpannulla kannattaa kiehauttaa tilkkanen vettä lihojen ruskistamisen jälkeen, että saa kaikki maut talteen. Lisää tuo ainakin tuo vesi ja mahdollisesti vielä vähän lisää nestettä esimerkiksi kanalientä uunivuokaan. Tarkoitus on, että lihat peittyvät.

Siirrä possunposket uuniin kypsymään miedossa lämmössä. Minä pidin poskia 120 asteisessa uunissa reilun 5 tuntia. Ota vuoka uunista ja nostele possunposket varovasti lusikalla folioon vetäytymään ja odottamaan kastikkeen valmistumista.

Siivilöi kattilaan uunivuuan liemi ja keitä voimakkaasti kokoon saadaksesi aikaan sopivan paksuinen kastike. Kun haluamasi kaltainen lopputulos on lähellä, lisää kastikkeeseen voita ja vispaa voimakkaasti. Kastike emulsoituu hieman ja saa kauniin kiillon.

Tarjoa possunposket esimerkiksi perunamuusin ja ruusukaalin kera.

*

omena, siideri, possunposket, sinappi, kaneli



Sanoisin, että onnistuin hyvin. Posket olivat mureita ja maistuivat ihanasti omenalta ja kanelilta. Kerrankin maltoin keitellä liemen kokoon, ja sain aikaan kastikkeen ilman suurustamista. Se on harvinaista minun keittiössäni. 



omena, siideri, possunposket, sinappi, kaneli



Possunposket ovat melko edullista herkkua. Kilo maksoi noin 10€. Kalliinpikin lihanpaloja lihatiskissä on. Ongelma on vain saatavuus. Posket eivät ole ihan markettikamaa, ehkä niitä saattaa suurimpiin kauppoihin tilaamalla saada. Minä tein taas kauppahallitilauksen. Hallissa poskia on aina ollut, kun niitä on meillä laitettu. Näillä eväillä malttaa odotella jouluaattoa ja seuraavaa possuateriaa. Meillä joulupöytään nostetaan kinkku, ilman muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti