perjantai 20. lokakuuta 2017

Syksynvärinen porkkanagranola

Kirjoitin jo kerran aiemmin siitä, miten myslin ostaminen kotiin on hankalaa. Samalla julkaisin granolan eli paahdetun myslin ohjeen. Itse tehden myslistä saa mieleistä, ainakin tekijä. Usein granolaan laitetaan kuivattuja hedelmiä, mutta tällä kerralla en laittanutkaan granolaan keltaisten rusinoiden lisäksi muita hedelmiä. Porkkanat ovat olleet tänä syksynä niin makeita, että  päätin käyttää niitä. Porkkanoista tulikin granolaan väriä ja makeutta! Sokeria porkkanoissa on kuitenkin vähemmän kuin kuivatuissa hedelmissä.




porkkanagranola, aamiainen, välipala, iltapala




*

Porkkanagranola


2 porkkanaa
tilkka vettä
ripaus suolaa ja sokeria

3 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
vajaa dl kurpitsansiemeniä
vajaa dl pekaanipähkinöitä
vajaa dl cashewpähkinöitä
2 tl kanelia

1 dl keltaisia rusinoita

0,75 dl rypsiöljyä
0,5 dl vaahterasiirappia

Kuori porkkanat ja suikaloi ne esimerkiksi mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi. Laita porkkanasuikaleet kattilaan ja kiehauta porkkanoita suolalla ja sokerilla maustetussa vesitilkassa muutama minuutti. Valuta porkkanat hyvin siivilässä.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita porkkanasuikaleet pellille ja anna porkkanoiden kuivua uunissa vähän aikaa ennen kuin lisäät muut aineet.

Sekoita öljy ja vaahterasiirappi. Yhdistä kaurahiutaleet, -leseet, siemenet ja hieman pienemmiksi paloiksi pilkotut pähkinät ja kaneli, ja lisää öljy-siirappiseokseen. Sekoita hyvin.  Lisää kaurahiutale seos uunipellille porkkanoiden kanssa.

 Paista 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Sekoittele kerta pari paahtamisen aikana. Tarkkaile myös, etteivät ainesosat pääse palamaan! Kun granola on jäähtynyt, lisää joukkoon vielä rusinat.

Säilytä granolaa kannellisessa lasipurkissa. Nautiskele esimerkiksi jugurtin tai rahkan kanssa aamiaisella, välipalalla tai iltapalalla.

*



Granolan valmistamisessa on muutama kriittinen kohta. Koko homma voi mennä pilalle, jos hiutaleita ja leseitä paahtaa liikaa. Kovin kauaksi uunin ääreltä ei kannata poistua, kun granola on uunissa. Toisissa ohjeissa pähkinät ja siemenet paahdetaan erikseen. Tällä kerralla laitoin kaikki yhdellä kerralla uuniin, eikä ollenkaan hullumpi vaihtoehto ollut sekään.



porkkanagranola, aamiainen, välipala



























porkkanagranola, aamiainen, iltapala, välipala



Granolan makeuttamiseen käytin vaahterasiirappia, joka oli avattuna jääkaapissa. Jos halua granolasta murumaisempaa, kannattaa vaahterasiirapin lisäksi tai asemasta käyttää hunajaa ja fariinisokeria. Jos käytät hunajaa, huomio, että silloin granola ei sovellu enää vegaaneille. Minä en ole niin makean ystävä, ja monissa ohjeissa sokeria tai makeuttajaa onkin käytetty paljon enemmän. Meidän perheelle tuntui riittävän oikein hyvin 0,5 dl vaahterasiirappia, sillä mysli on viikon varrella huvennut lähes loppuun.




porkkanagranola, aamiainen, välipala, iltapala


Minä olen syönyt porkkanagranolaa omenasoseella ja tyrnillä höystetyn luonnonjugurtin kanssa aamiaiseksi tuorepuristetun omenamehun kera. Elämän pieniä iloja on hyvä aamiainen!


5 kommenttia:

  1. Voi että, tosi ihana granola! Mulla on ollut jo pitkään mielessä että pitäis tehä juuri porkkanasta tuollaisia suikaleita granolaan, kun monissa kaupan granoloissa on ollut juuressuikaleita :)

    Jäin hieman miettimään, että miksi porkkanat keitetään ennen kuivattamista uunissa? Eikö ne voisi periaatteessa vaan suoraan laittaa uuniin kuivumaan, jolloin ehkä saatais jopa enemmän ravintoaineita talteen. Tapoja on toki varmasti monia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Järkeilin, että kypsät kuivahtavat uunissa nopeammin. Kun kaikki raaka-aineet ovat varmasti kuiva, valmiin myslin säilyvyys paranee. Säilyvyys ei tosin ollut ongelma, kun tuli nopeasti purkissa pohja vastan. Jos päädyt kokeilemaan ilman keittämistä, kuulisin mielelläni miten toimii.

      Poista
    2. Pitääpä kokeilla ihan kuriositettimielessä tehdä raaoistakin joku kerta :)
      Ja se on totta että säilyvyys paranee kun kaikki ainekset on kuivia! Mutta granolan kanssa (valitettavasti) ei usein pääse sitä ongelmaa syntymään. Vaikka miten ison erän tekisi niin aina se vaan häviää liian nopeasti :D

      Poista
  2. Granola on ollut pitkään mun kokeilulistalla, tästä onkin hyvä aloittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä vakuuttunut, että granola kannattaa tehdä itse. Sokerin määrää ja makua muutenkin pystyy hallita, kun pääsee itse valitsemaan, mitä raaka-aineita käyttää.

      Poista