tiistai 24. lokakuuta 2017

Gnocchi olikin yllättävän helppo rasti

Aivan turhaa olen roikottanut gnoccheja to do-listalla. En ole mikään näpertelijä, ja sen vuoksi ajatus gnocchien parissa piipertelystä pelotti. Suorastaan kauhistutti. Näin mielessäni kauhukuvia megalomaanisesta taikinasta, joka ei leipomalla lopu. Tässä päivänä eräänä päätin kuitenkin ryhtyä hommiin. Vaivasin kypsät perunat taikinaksi ja taikinasta gnoccheja. Osa syötiin heti, ja osan pakastin keittämisen jälkeen myöhempää käyttöä varten. Gnocchien valmistus sujui minusta yllättävänkin helposti ja vaivattomasti. Valmiit gnocchit kypsyivät lihaliemessä tuossa tuokiossa. Lopuksi niinhin, jotka syötiin heti, otin makua paistamalla gnocchit voissa paistinpannulla. Sanoisin, että lisäke valmistui tuosta nuon vain.






*

Gnocchi


700 g jauhoisia perunoita

1,5 dl hienoja vehnäjauhoja
2 pientä kananmunaa
suolaa

iso kattilallinen lihalientä gnocchi keittämiseen

nokare voita gnocchien paistamiseen
muutama timjamin oksa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Heti kun kädet kestävät kuori perunat, ja soseuta kuoritut perunat sosemyllyllä tai siivilän läpi. 

Lisää perunasoseeseen hienoja vehnäjauhoja, kananmuna(t) ja suolaa. Sekoita taikina hyvin ja vaivaa taikina palloksi.

Jaa taikina osiin ja pyörittele osista noin sormen paksuisia pötkylöitä. Leikkaa pötkylät noin 1,5-2 cm paloiksi.  Pyri työskentelemään nopeasti, jotta taikina pysyisi lämpimänä ja helposti käsiteltävänä. Taikinalle ei tee myöskään hyvää, jos se pääsee kuivamaan.

Keitä kattilallinen laadukasta lihalientä kiehuvaksi, ja laita gnocchit pienissä erissä kattilaan. Kypsät gnocchit nousevat kattilan pinnalta, josta ne voi kerätä reikäkauhalla keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle valumaan.

Jos haluat pakastaa ylimääräiset gnocchit, tee se tässä vaiheessa. Gnocchit kannattaa pakastaa esimerkiksi uunipellin päällä. Jäätyneet gnocchit voi kerätä yksitellen pakastepusseihin.

Periaatteessa keitetyt gnocchit ovat valmiita syötäväksi. Asteen verran parempia niistä saa, kun gnoccheihin ottaa paistinpannulla voissa kauniin ruskean paistopinnan. Pannulle kannattaa lisätä myös mausteita esimerkiksi timjami ja/tai salvia käy hyvin gnocchien maustamiseen. 

Tarjoile gnocchit sellaisenaan voisulan tai pastakastikkeen kera. Gnocchit ovat myös oivallinen lisäke lihalle, kanalla tai kalalle.

*

Minä käytin gnoccheihin rosamundaperunoita ja italialaisia 00-karkeita pizzajauhoja. Perunat kannattaa tosiaan soseuttaa sosemyllyllä tai siivilän läpi. Sähkövatkain on oikeastaan vihoviimeinen laite tähän hommaan. Tarkoitus on saada aikaan ilmava seos, eikä liisteriä. Kaikki eivät lisää taikinaan edes kananmunia, mutta minä lisäsin oikein kaksin kappalein. Toki hyvin pieniä kananmunia. Suolaa kannattaa myös lisätä jo taikinaan, vaikka sitä on myös kypsennysliemessä.



Gnocchitaikina muovautuu pötkylöiksi




Gnocchit keittämistä vaille valmiita



Taikinan käsittelyssä kannattaa tosiaan olla aika ripeä, ja leivinlaudalle tai työstöalustalle kannattaa toki lisätä jauhoja, ettei gnocchitaikina tartu pöydän pintaan. Itse suosin valmistuksessa sarjatulitusta eli ensin pyörittelin taikinan pötkylöiksi ja sitten pätkin pötkylät palasiksi. Ihan oikeat italialaiset gnocchit kuvioitaisiin raitakuvioiseksi vielä siihen tarkotetulla raudalla, ja kuulemma haarukka ajaisi saman asian. Omat hermot tuntien jätin tämän vaiheen välistä kokonaan. Nämä gnocchit valmistettiin viikonloppukokin tapaan.

En tullut ottaneeksi aikaa, kauanko gnocchit lihaliemessä kypsyivät, mutta nopeasti se tapahtui, muutamassa minuutissa. Keitin gnoccheja useammassa erässä. Mikäli gnocchit upottaa tomaattikastikkeeseen, ne kelpaavat kastikkeeseen aivan loistavasti heti suoraan kattilasta. Me söimme gnoccheja lisäkkeenä ankanrinnalle, joten halusin niille kauniimman pinnan. Ja saavaathan ne toki voissa paistamisesta vielä makuakin. Tiedättehän sen vanhan sanonnan joka keitetyn paistaa, se makean maistaa.



Keitetyt gnocchit voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kun erillään pakastetut
gnocchit ovat jäätyneet, ne voi kerätä sopivan kokoiseen annospussiin.



Kaikkein vaikuttunein olin kuitenkin siitä, miten helposti pakastaminen onnistui ja ennen kaikkea siitä, miten helppo gnocchit oli ottaa pakkasesta käyttöön. Epäileväiset apukokitkin söivät gnoccheja hyvällä ruokahalulla, kun erään kerran niitä kaivelin pakastimesta possun paistin kaveriksi. Gnocchit sulailivat vähän aikaa huoneenlämmössä, ja sitten kumosin ne paistinpannulle. Ruoka valmistui käden käänteessä. Paistovalmiit gnocchit toimivat siis myös kiireisen arki-illan pelastajina, sillä ne tosiaan kelpaavat ruuaksi vaikka sellaisenaan voissa paistettuina. Oletko sinä valmistanut gnoccheja?





2 kommenttia:

  1. Jossakin ravintolassa söin vuosia sitten gnocchineja ja ajattelin, että ovat niin vaikeita valmistaa ettei varmasti onnistu. Nyt taidan kyllä ottaa kokeiluun, katsotaan mitä näistä tulee ilman kananmunaa! :) Kiitos vielä ihanasta lauantaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia, oli tosi kiva lauantai! Kuulisin mielelläni miten munattoman taikinan käsittely onnistuu!

      Poista