maanantai 18. syyskuuta 2017

Kesäkurpitsa-broilerivuoka on sadonkorjuuruokaa


Viime syksynä valmistin kesäkurpitsagratiinia Kipparin morsiamen ohjeella. Silloin tuli todettua, että vaikka kesäkurpitsagratiini sopi ruuaksi sellaisenaan, se kelpaisi hyvin lisäkkeeksi. Nyt päädyin tuunaamaan kesäkurpitsagratiinia niin, että ruskistin vuokaan myös broileria, jolloin ruuasta tuli tuhti ateria lauantaiseksi lounaaksi. Kesäkurpitsa-broilervuoka valmistuu kyllä kohtuullisen nopeasti vaikka arki-illankin ateriaksi.




kesäkurpitsa-broilervuoka, salvia



*

Kesäkurpitsa-broilerivuoka


oliiviöljyä paistamiseen

350 g broilerin sisäfilettä

keltasipuli
400 g kesäkurpitsaa
2,5 dl basmatiriisiä

2 dl juustoraastetta

tuoretta timjamia
tuoretta salviaa
suolaa 
mustapippuria

5 dl kanalientä
1 prk smetanaa

Pilko sipulit ja kesäkurpitsa pieneksi. Kuullota sipulia öljyssä, lisää joukkoon pieneksi pilkotut broilerin sisäfileet.  Kun broileri on ruskistunut, lisää joukkoon kesäkurpitsa ja anna paistua hetkinen. Lisää joukkoon vielä riisi ja sekoita hyvin. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.

 Kuumenna kattilassa kanaliemi ja yhdistä smetana kuumaan kanaliemeen.

Laita riisiseos uunivuokaan ja sekoita vielä juustoraaste massaan, jätä kuitenkin vähän juustoa paistoksen päälle. Kaada vuokaan liemet. On tarkoitus, että riisi - ja paistos - kypsyvät uunissa. Tässä vaiheessa gratiinissa kuuluu olla paljon nestettä. Ripottele loput juustosta paistoksen päälle.

Laita uunivuoka 180 asteiseen uuniin ja paista noin 40 minuuttia, tai kunnes riisi on imenyt kaiken nesteen itseensä ja pinta on kauniin ruskeaa. Kesäkurptisa-broilervuoka on valmista nautittavaksi.

*



kesäkurpitsa-broilervuoka, salvia



Kesäkurpitsa-broilerivuokan makuun vaikuttaa kovasti se, millaista juustoa tai kanalientä  ruuassa käyttää. Minä raastoin vuokaan punaleima emmentalia ja kanaliemi oli ranskalaisesta siiderikanasta yli jäänyttä lientä, joten ruuassani maistui myös omena. Kokkaillessani ajattelin taas kerran, että olipa onni, että olin laittanut ylijääneitä liemiä pakastimeen. Nyt niille tuli käyttöä.




kesäkurpitsa-broilervuoka, salvia



Olen kovasti yrittänyt hyödyntää yrttitarhassa kasvavia yrttejä. Tämä olikin siitä hyvä ruoka, että sain upotettua siihen aika ison määrän salviaa, timjamia ja vielä persiljaakin, kun koristelin uunista otetun vuokan sillä. Keväällä istutellessani yrttejä pysyin tutuissa ja turvallisissa. Salvia taisi olla yrteistä vierain. Salvia on voinut hyvin ja sitä onkin runsaasti vielä jäljellä. Salvia tuntuu sopivan moneen paikkaan. Tässäkin ruuassa se oli täydellinen makupari sekä broilerille, että kesäkurpitsalle. Salvian kanssa kannattaa olla kuitenkin vähän varovainen. Jos yrttiä on liian paljon, maku muuttuu saippuaiseksi. Salvia on monivuotinen yrtti, katsotaan kestääkö se talvea. Toivottavasti! Olen nimittäin vallan ihastunut salvian makuun. Nyt kun on tottunut hyviin yrtteihin oikein jo kauhistuttaa ajatus talvesta ja huonolaatuisista ja kalliista yrteistä. Täytyy vielä nauttia puuvartisesta timjamista, kun se on mahdollista.




kesäkurpitsa-broilervuoka



Paitsi yrtit kesäkurpitsa-broilerivuuan kesäkurpitsakin oli itse kasvatettu, vaikkakaan ei omasta maasta. Kiitos työkaverille kesäkurpitsasta! Näin syksyllä kannattaa harrastaa vaihdantataloutta, kun on mitä vaihtaa. Luumuja, anyone?


14 kommenttia:

  1. Onpa kiva ohje. Tätä pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä oli mukava ohje. Meillä jäi ruokaa vähän yli ja sitä tuli lämmitettyä lounaaksi töissä. Sopii lämmitettäväksikin ihan hyvin.

      Poista
  2. Vaikuttaa hyvältä ohjeelta ja valmis ruoka näyttää hyvältä. Voisin vaikka kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  3. Tämä näyttää herkulliselta. Minä tykkään tehdä tietyllä ohjeella kesäkurpitsapastavuokaa, joten tällainen riisipohjainen voisi olla hauskaa vaihtelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisipohjainen on vielä ruokaisampi versio. Jos pidät kesäkurpitsasta, pysy kanavalla. Blogiin on nimittäin lähiaikoina tulossa uusi kesäkurpitsaresepti. Tein eilen kesäkurpitsasta paistosta tai uunimunakasta; nimi on vielä mietinnän alla ;)

      Poista
  4. ihan maittava ateria ,kyllä maistuupi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Eihän se tietysti ihan kevyttä ole, kun on smetanaa ja juustoa, mutta sentään tolkullinen määrä.

      Poista
  5. Joo. Varmaan tuo on hyvä ruoka arkenakiin. Koska ajattelin kokeilla. Näytti niin herkulliselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä! Meillä ainakin on jäänyt arkiruokarepertuaariin. Täytynee taas tehdä pian. Nythän saa kesäkurpitsaa!

      Poista
  6. Saan kerran viikossa lounasvieraan ja yritän aina löytää jotain uuttaa, nopeaa ja helppoa. Tätä ihanuutta tarjoilen tällä viikolla.
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa-broilervuoka on loistavaa vierasruokaa ja jos ruokaa jää, se toimii lämmitettynäkin.

      Poista
  7. Kokeilin ja erinomaista tuli, tytär maistoi myös ja maistui hänellekin.

    VastaaPoista
  8. Oikein maukasta oli ja pitää tehdä uudelleenkin ja nythän kesäkurpitsaa on kivasti tarjolla

    VastaaPoista