lauantai 29. heinäkuuta 2017

Pähkinäinen avokado-hernekeitto oman maan yrteillä maustettuna

Herneistä, ainakaan tuoreista ei tule valmistettua kovin usein mitään. Keväisessä anopilta saamassani Viini-lehdessä (2/2017) oli pakasteherneistä valmistettu keiton ohje. Tähän aikaan kesästä torit ovat väärällään tuoreita herneitä, joten valmistin keiton tuoreista herneistä. Toimii tuoreillakin. Basilika ja minttu ovat luonnollisesti omasta viikonloppukokin viherpeukaloon nähden hyvinvoivasta yrttimaasta.


avokado-hernekeitto, cashew, yrtit, minttu, basilika, alkukeitto, keitto, kasvisruoka



*

Pähkinäinen avokado-hernekeitto

4 annosta

170 g tuoreita herneitä
banaanisalottisipuli
noin kourallinen basilikan lehtiä
minttua hieman enemmän kuin basilikaa
1/2 dl cashew-pähkinöitä
6 dl vettä
suolaa
avokado
limen mehu
ripaus mustapippuria

lisäksi

1/2-1 kananmuna per syöjä
oliiviöljyä
cashew-pähkinöitä
paahdettua sipulia

Keitä ensin kananmunat- Lisää huoneenlämpöiset munat kiehuvaan veteen ja keitä 6 minuuttia. Jäähdytä munat nopeasti kylmässä vedessä. Munat jäävät sisältä sopivan löysäksi.

Mittaa kattilaan yritit, pähkinät, pilkottu sipuli, herneet, vesi ja suola. Kiehauta ja keitä viisi minuuttia.

Kaada keitto tehoseioittimeen ja lisää kulhoon avokadonliha, limen mehu ja ripaus mustapippuria. Soseuta ja sileäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Annostele keitto tarjoilukulhoihin. Kuori ja halkaise kananmunat terävällä veitsellä ja nosta puolikkaat keiton päälle. Koristele pähkinöillä, paahdetulla sipulilla ja oliiviöljyllä.

*



avokado-hernekeitto, cashew, yrtit, minttu, basilika, alkukeitto, keitto, kasvisruoka



Makua ja ennenkaikkea kermaista rakennetta keittoon tulee avokadosta. Avokadon koko vaikuttaa keiton rakenteeseen. Jos sinulla on iso avokado voi olla, että tarvitset enemmän nestettä. Basilika ja minttu korostivat vihreää väriä ja toivat keittoon raikkautta. Alkuperäisen ohjeen hasselpähkinät vaihdoin cashew-pähkinöiksi. Syynkin varmaan arvaatte. Niitä oli kaapissa. 

Me nautimme keiton alkuruokana, mutta se kelpaisi hyvin kesäiseksi kevyeksi lounaaksikin. Varsinkin kokonaisen kananmunan kanssa keitto on aika täyttävä. Tuollaisessa kuusi minuuttia keitetyssä kananmunassa on muuten aivan täydellinen keltuainen! Olen sen todennut aiemminkin muun muassa marinoidessani 6 minuutin munia soijalla. Soijamarinoidut munat olisivat varmasti loistava lisäke myös kesäiseen pöytään uusien perunoiden kanssa.



avokado-hernekeitto, cashew, yrtit, minttu, basilika, alkukeitto, keitto, kasvisruoka


Tällainen tuorekeitto on parhaimmillaan heti nautittuna. Lämmitettynä keitto ei parane, päin vastoin. Ja tämä tuli todettua ihan kokemuksen kautta. Väri muuttui heleän vihreästä harmaammaksi ja esiin tuli pistävä maku, joka ei ollut miellyttävä.

Kesäisen keiton äärellä tunnelma on hieman haikea. Loma on nimittäin ohi. Leipätyöt kutsuvat maanantaina aamusta. Mitähän sinne töihin kuuluu? Onneksi kesä jatkuu, vaikka loma loppuu. Monta kesäruokaakin on vielä syömättä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti