maanantai 6. helmikuuta 2017

Paistettua, mausteista ja tulista munakoisoa jogurtin kera

Pienen tauon jälkeen tartuin taas Myllymäen Kasvikset-kirjaan. Oikein hakemalla hain hyvää lisäkettä karitsan niskakiekoille. Perinteiseen tammikuiseen tapaan ostimme jokunen viikko sitten karitsan ruhon suoraan tilalta. Hyvä liha vaatii hyvät lisäkkeet. Karitsa on siitä kiitollista valmistettavaa, että sille on helppo keksiä monenlaisia lisäkkeitä. Päätin kuitenkin tällä kerralla hylätä minulle rakkaan perunan ja valmistin lihalle lisäkkeen munakoisosta. Viime kerrallakin, kun kokkasin niskakiekkoja Tommy Myllymäki vakuutti minut munakoisolla. Tällä kerralla valmistin munakoison yksinkertaisesti paistamalla.



munakoiso, jugurtti, paistettu munakoiso


*

Paistettua mausteista ja tulista munakoisoa jogurtin kera


400 g munakoisoa
1,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä viipaloituna
1 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa
limen mehu
4 rkl kreikkalaista jogurttia
minttua
suolaa

Viipaloi munakoiso noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Paista niitä oliiviöljyssä paistinpannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne alkavat saada väriä. Lisää joukkoon valkosipuli, chili ja juustokumina. Alenna lämpöä.

Paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes munakoiso on kypsää. Purista päälle limen mehua ja mausta suolalla

Asettele kypsät maustetut munakoisokiekot tarjoiluvadille ja viimeistele annos jugurtilla ja mintulla.
*



munakoiso, jugurtti, paistettu munakoiso



Jugurtti tasoitti hienosti munakoisojen mausteisuutta ja tulisuutta. Turkkilainen sopisi varmasi kreikkalaista jogurttia paremmin. Tuore chili toimisi tässä ruuassa epäilemättä paremmin kuin chilijauhe. Valitettavasti meillä ei sattunut olla tuoretta chiliä, eikä turkkilaista jogurttia. Minttu puolestaan toi ruokaan raikkautta.

Me söimme paistettua munakoisoa pääruuan lisäkkeenä. Se sopisi Myllymäen kirjan mukaan paitsi punaisen lihan lisukkeeksi myös broilerille. Kirja mainitsee paistettujen munakoisojen sopivan myös alkuruuaksi tai buffetpöydässä tarjottavaksi. Minä nautin ylijääneitä munakoisoja töissä lounaalla ja täytyy sanoa, ettei niiden maku kärsinyt jääkaapissa yhtään. Mikron kautta lounaspöytään ei kuitenkaan tehnyt kunniaa ruuan rakenteelle.



munakoiso, jugurtti, paistettu munakoiso



munakoiso, jugurtti, paistettu munakoiso



Tulevat viikot ovat täynnä ohjelmaa. Tämäkin ruoka tuli kokkailtua jo jokunen viikko sitten. Viime viikonloppu kului isoolla kirkolla hurvitellen opiskeluaikaisten ystävien kanssa.  Niin virkistävää, niin kivaa! Parin viikon kuluttua tiedossa ovat venemessut, jotka tosin alkavat jo kuluvalla viikolla, ja pianhan se on hiihtolomakin. Toivottavasti on hiihtokelit! Harmittavasti kaikki menot eivät ole iloisia ja mukavia. Sukua tavataan ensi viikonloppuna surullisissa tunnelmissa, mutta sellaista elämä on. 

2 kommenttia:

  1. Munakoiso toimii varmasti myös tulisemmalla vivahteella, täytynee kokeilla! Usein olen tottunut maustamaan sitä lempeämmin mutta varmasti hyvää näinkin. Nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen joskus saanut kitkerää ja raakaa munakoisoa, ja siksi olen vasta nyt "löytänyt" munakoison. Pidän tosi paljon!

      Poista