tiistai 6. joulukuuta 2016

Sillikakkua ja itsenäisyyspäivän mietteitä

Itsenäisyyspäivä on kulunut ulkoillessa. Kirpeä, mutta tyyni pakkassää loi mahtavat olosuhteet ulkoilulle. Takana on pitkä kävelylenkki. Kotijärven jää kestää luistelijoita. Siitä on iloittu. Vaikka ulkoilija ei toivokaan tuulta, juuri tänään pieni tuulen vire olisi ollut Suomen lipulle kunniaksi. Sinivalkoinen lippu olisi näyttänyt kauniilta kirkkaan sinistä taivasta ja upeita auringon värjäämiä mäntyjä vasten upealta. Perheessä juhlitaan itsenäisyyspäivää hyvin perinteisin menoin. Uunissa kypsyy lihapata, joka on tänä vuonna karitsaa. Alkuruuaksi on sienisalaattia, graavilohta ja silliä, joka tarjoillaan kakussa. Itsenäisyyspäivän kynttilät sytytetään klo 18 ja aletaan keskittyä linnan juhliin. Ruuanlaitossa pääsee tänään helpolla. Itsenäisyyspäivää otettiin vastaan eilen ystäväperheen kanssa. Suurin osa itsenäisyyspäivän alkuruuista on eilistä perua. Idean hyydykekakkuun sain Maistuis varmaan sullekin!-blogista. Reseptin kaivelin lopulta oman blogin arkistosta. Muokkasin hieman siika-mätikakun-reseptiä. Sillistä tuli juhlava kakku!










*

Sillikakku


250 g perunalimppua
50 g voita sulatettuna

2 keitettyä kananmunaa
150 g matjessilliä
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
250 g kermaviiliä
2 rkl pieniä kapriksia
sitruunamehua
1 dl hienonnettua tilliä

koristeluun

punasipulia
ruohosipulia 
tilliä
keitettyä kananmunaa

Hienonna perunalimpun viipaleet esimerkiksi monitoimikoneella hienoksi. Kaada päälle sulatettu voi ja sekoita. Painele taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Käytin 20 cm irtopohjavuokaa. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kermaviili vaahtoon. Lisää pieneksi leikattu silli, hienonetut tilli, kaprikset ja kananmunat vaahtoon. Sekoita hyvin.

Purista sitruunasta mehu. Lämmitä mehu mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja sulata liivate kuumaan sitruunamehuun. Lisää sitruunamehuun sulatetut liivatteet ohuena nauhana täytteeseen. Kaada täyte vuokaan limppupohjan päälle.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Koristele ennen tarjoilua esimerkiksi ruoho- ja punasipulilla, tillillä ja keitetyllä kananmunalla.

*








Matjessillikakusta tuli aika mausteinen. Kakun voi varmasti tehdä perinteisestäkin sillistä, silloin maku on oletettavasti miedompi. Sillikakku tai mistä tahansa kalasta tehty hyydykekakku on näyttävän näköinen tarjottava illanistujaisissa tai perhejuhlissa. Tähän juhlakauteen sillikakku sopii oikein erityisen hyvin. 

Kakku on helppo ja aika nopeakin valmistaa. Varsinkin kun sen tekee matjessillistä, joka on heti käyttövalmista, ruodotonta ja nahatonta. Kakun voi huoletta tehdä valmiiksi ainakin edellisenä päivänä. Koristelu kannattaa kuitenkin jättää mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa. Pöytään se kannattaa nostaa vähän ennen tarjoilua, jolloin pohja ehtii pehmetä hieman ja leikkaaminen on helpompaa.








Sotaveteraanin pojantyttärelle itsenäisyyspäivän merkitys on suuri. Viime vuosina itsenäisyyspäivälle on tullut toinenkin merkitys. Kiireisen arjen keskellä itsenäisyyspäivä tuo ylimääräisen hengähdystauon. Päivää on mukava viettää perheen parissa ulkoillen ja nautiskellen. Samalla voi pitää yllä juhlaan liittyviä traditioita ja kertoa lapsille edesmenneistä sukupolvista, jotka ovat mahdollistaneet tämän tärkeän juhlapäivän.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti