lauantai 3. joulukuuta 2016

Ihanan punainen punajuuririsotto

Viime aikojen yksi parhaimmista lauantai-illan pääruoista on ollut punajuuririsotto. Eikä synkän ja pimeän syksyillan menussa ollut muutenkaan mitään valittamista. Kevyt se oli, mutta ei kaloriton. Kokonaisuus oli väriä ja makua tulvillaan.




Pimeän syksyn menu


*

avokado-katkarapusalaatti

punajuuririsottoa, pösilöitä sipuleita ja vuohenjuustoa

suklaalajitelma

*

Punajuuririsotto on kutkutellut mieltä jo loppukeväästä. Silloin söin kotikaupungin ravintolassa Stellassa kehuttua punajuuririsottoa. Keväällä päätin, että syksyllä, kun on uusia punajuuria, kokeilen itse tehdä punajuuririsottoa. Aika pitkälle piti syksyn mennä ennen kuin ryhdyin tuumasta toimeen. Valmistin punajuuririsottoa vähän samalla kaavalla kuin parsarisottoakin eli punajuuri tuli risottoon pyreenä. Ravintolan versiossa käytettiin labneh-juustoa, joka on turkkilaisesta jugurtista valmistettua juustoa. Kaupasta en juustoa löytänyt, enkä ehtinyt sitä enää itse valmistamaan. Esimerkiksi suolaa ja hunajaa -blogista löytyy ohje. Ratkaisin asian paistamalla vuohenjuustokiekkoja. Muutenkaan en aivan yltänyt ravintolan tasolle (ei ole turhaan palkittu risotto), mutta hyvää risotosta tuli. Niin hyvää, että muutamalla pikku muunnoksella teen risottoa varmasti uudelleen.

*

Punajuuririsotto


Punajuuripyre

4 keskikokoista punajuurta 
(3 sta tuli pyrettä 2,5 dl, yhden jätin lohkoiksi)
siirappia
oliiviöljyä 
balsamicoa
suolaa
vettä

risotto

banaanisalottisipuli
valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä (+2,5 dl pyrettä)
timjamia
suolaa
40 g parmesanjuustoa
nokare voita

vuohenjuustotangosta leikattuja kiekkoja

Kypsennä ensin punajuuret. Valmistin pyreen ennakkoon. Otin hyödyn irti uunista, joka oli muutenkin kuumana.  Kuorin ja paahdoin oliiviöljyllä, suolalla, siirapilla ja balsamicolla maustettuja punajuurilohkoja uunissa, kunnes ne olivat kypsiä. Valmista kypsistä punajuurista pyre. Ohenna survosta vedellä. Lopputulos saa olla ohutta pyrettä, ei kiinteämpää survosta. Jätin yhden punajuuren verran lohkoja kokonaiseksi annosta koristamaan.

Aloita risoton valmistaminen kuullottamalla sipuleita öljyssä. Lisää kasariin risottoriisi ja kuullottele hetkinen hyvin sekoittaen. Nesteistä laita kasariin ensimmäisenä valkoviini, ja sitten vähitellen lisää pienissä erissä kasvislientä koko ajan hämmennellen ja sekoitellen. Kun riisi alkaa kypsyä, lisää kasariin punajuuripyre. Jatka vielä kasvisliemen lisäämistä ja riisin kypsentämistä, jos se on tarpeen. 

Juuri ennen tarjoamista lisää risottoon raastettu parmesanjuusto ja mausteet. Viimeistele risotto lisäämällä siihen pieni nokare voita kiiltoa tuomaan.

Leikkaa vuohenjuustotangosta kiekoista ja paista niitä leivinpaperin päällä kuumalla pannulla molemmin puolin.

Kokoa kaunis annos punajuuririsotosta, vuohenjuustokiekoista ja punajuurilohkoista. Myös pösilöt sipulit sopivat annokseen erinomaisesti.

*

Punajuuri on hitaasti kypsyvä. Yritin olla nokkela ja valmistaa pyreen ennakkoon, kun kerran uunikin oli päällä. Uunissa paahtaminen toi makeutta ja paahteisuutta punajuuriin ja oli sinällään onnistunut valinta kypsennystavaksi. Punajuuret voi myös kypsentää keittämällä. 






Samalla pyre oli kuitenkin kompastuskivi kokonaisuudessa. Vaikka risotto ei missään mielessä epäonnistunut, mutta pyreen kanssa olisin parissakin kohdassa voinut tehdä toisin. Ensinnäkin en juuri maustanut pyrettä. Punajuurilohkoissa oli kyllä mausteita, mutta pyre oli vedellä ohennettu. Siihen olisi voinut käyttää hieman kermaa, ja/tai voita. Mausteitakin olisi voinut hieman lisätä, vaikka sitten tuota timjamia. Toinen moka oli tapahtui siinä vaiheessa, kun lisäsin pyreen risottoon. Risottoonhan lisätään lämmintä nestettä. No arvaattekin varmaan, että pyre oli jääkaappikylmää. Risoton kypsyminen keskeytyi. En tiedä mitä se lopulta vaikutti makuun tai rakenteeseen, mutta itse ajattelen näin jälkikäteen, että myös pyreen olisi pitänyt olla lämmintä niin kuin oli kasvisliemikin.

Oppia ja oivalluksia tuli tällä kerralla roimasti. Juuri tämähän on harrastuksen suola! Onneksi ruokakin oli hyvää. Ja kauniin väristä. Punajuuririsotto todella oli syvän punaista. Valkoinen vuohenjuusto toi annoksen värehin kontrastia, ja punarusket pösilöt sipulit harmonisoivat kokonaisuutta. Sopii tarjottavaksi vaikka pikkujouluissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti