maanantai 19. lokakuuta 2015

Puolukkakiisseliä ja maustettua mascarponevaahtoa

Sesonkiherkku puolukka taipuu hyvin jälkiruokakiisseliksi. Sokeria on tosin kiisseliin lisättävä rennolla kädellä, niin hapan marja puolukka on. Happamuutta voi sokerin lisäksi taittaa esimerkiksi maustetulla mascarponevaahdolla.










*

Puolukkakiisseli ja mascarponevaahto


kiisseli
1 l vettä
5 dl puolukoita
1,5 dl sokeria
1 dl kylmää vettä
5 rkl perunajauhoja
hieman sokeria

vaahto
2 dl kuohukermaa
1 prk mascarponea
2 tl vanilijasokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä

Mittaa kattilaan vesi, marjat ja sokeri. Keitä muutama minuutti niin, että marjat alkavat hajota. Siivilöi kuoret pois nesteestä. Sekoita kylmä vesi ja perunajauhot. Kaada perunajauho-vesiseos ohuena nauhana puolukkamehun joukkoon ja kiehauta kiisseliksi. Älä keitä. Kaada tarjoiluastiaan ja ripottele päälle hieman sokeria, ettei kiisseliin muodostu kuorta. 

Valmista mascarponevaahto. Vaahdota kerma, lisää vaahtoon juusto ja mausteet. Anna makuuntua jääkaapissa ennen tarjoilua.

*






Mascarponevaahto tekee aivan tavallisesta kiisselistä juhlavamman. Mekin kelpuutimme sen sunnuntain jälkiruuaksi. Hätäisimmät ja flunssaisimmat maistelivat kiisseliä jo lämpimänä, mutta mascarponen kanssa sitä nautittiin vasta ruuan jälkeen. Loput kiisselit kuluvat alkuviikon aikana väli- ja iltapaloilla. Erotuksena tavalliseen kermavaahtoon mascarponevaahto kestää mielestäni paljon paremmin maustamista. Rakenteeltaankin se on jämäkämpää. Käyttämäni mausteet olivat lähes jouluisia, mutta ajattelin, että kivampi niitä jouluisista mausteista on nauttia ennen joulua kuin sen jälkeen. En tiedä vieläkö puolukoita löytyy metsästä, minä otin kiisselipuolukkani jo pakastimesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti