tiistai 31. maaliskuuta 2015

Ehdotus pääsiäisen menuksi

Odotan tulevaa pääsiäistä melkein yhtä paljon kuin lapset joulua. Ruokajuhlanahan pääsiäinen onkin ainakin yhtä mahtava ja runsas kuin joulu. Meillä pääsiäisen ruokiin kuuluu lammas monessa eri muodossa. Jos lammas on raaka-aineena vieras, voi tutustua makuun jauhelihan kautta, kuten tässä menussa ehdottelen.





Pääsiäismenu

*
Mustajuurikeitto

Karitsakofta, minttukastike, porkkanasalaatti ja lohkoperunat

Mango-valkosuklaapannacotta

*










Pääsiäsimenu ehdotelma tuli testattua kevätpäiväntasauksen aikoihin. Pitkästä aikaa tuli mietitty kolmen ruokalajin kokonaisuus. Olisko se lisääntynyt valo innostanut moiseen? Reunaehtoja tälle kokonaisuudelle oli oikeastaan kaksi. Ensinnäkin pakastinta tyhjemmäksi ja valmistelu pitää pystyä tekemään ennakolta. Onnistuin. Jauhelihaa oli pakastimessa, alkukeiton ja jälkiruuan pystyin valmistelmaan ennakkoon. Kokonaisuutena menu oli mauiltaan ja rakenteiltaan niin sopusointuinen, että voin suositella.

Aikaisemmin olen postannut koftan ja minttukastikkeen ohjeet, jotka löytyvät linkkien takaa tästä blogista. Nyt jaan teille marinoitujen porkkanoiden ohjeen, ja kunhan selviän juhlahumusta (apukokkien kaverisynttärit) kirjoittelen tänne myös mangovalkosuklaapannacotan. Toivottavasti vielä ennen kuin kaikki pääsiäisen pyhät ovat ohi. Jälkiruoka on nimittäin niin pääsiäsien värinen ja makuinen, että sitä kannattaa testata.



*

Mausteinen porkkanasalaatti

500 g porkkanaa
2-3 valkosipulin kynttä
3 rkl oliiviöljyä
sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
1 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä rouhittuna
ripaus savupaprikajauhetta
ruukku minttua
ruukku lehtipersilijaa

Kuori porkkanat ja leikkaa ne esim lanteiksi tai ohuiki tiuiksi. Keitä viipaleet vähässä maustetussa vedessä al denteksi.

Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita ne öljyyn, lisää sitruunanmehu ja hunaja. Lisää öljyyn mausteet. Kaada mausteöljy kuumien porkkanoiden päälle. Hienonna yrtit ja lisää ne salaattiin.

*






Salaatti maistuu sekä lämpimänä, että kylmänä. Se mitä ensimmäisen kerran jälkeen jäi syömättä, päätyi jääkaappiin ja tuli syödyksi seuraavana päivänä. Jääkaappi säilytyksessä maut vain syvenivät. Porkkanoiden makeudesta riippuen kannattaa tarkkailla sokerin määrää. Ehkä vähän enemmän olisin kaivannut makeutta tai sitten olisin voinut vähentää sitruunan määrää. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti